Sony brengt vanaf maart tv’s op de markt met het nieuwe Android TV-besturingssysteem.

Dat laat het bedrijf weten tijdens een persconferentie op gadgetbeurs CES.

In totaal komen er twaalf ultra hd-televisies op de markt die op Android TV zullen draaien. De tv’s hebben een resolutie van 3840 x 2160 pixels. De prijzen worden later bekendgemaakt.

Naast een nieuw besturingssysteem geeft Sony de tv’s een slanker ontwerp, hoge resolutie audio en een nieuwe processor.

Hoge resolutie audio

Hoge resolutie audio is iets dat Sony sinds kort in producten verwerkt, maar het is voor het eerst dat Sony een tv zal uitrusten met deze audiokwaliteit.

Hoge resolutie audio zorgt voor een betere geluidskwaliteit door hogere samplesnelheden. Een typische cd heeft een bemonsteringsfrequentie van 44.1 kHz, 44.100 samples per seconde. Bij hoge resolutie audio van Sony is dit 96 kHz, 96.000 samples per seconde. Sony belooft betere reproductie van fijne details en subtiele nuances in audio.

Processor

De nieuwe tv’s draaien op een nieuwe X1-processor die beter om kan gaan met ultra hd-beelden. Specificaties van de chip zijn niet bekendgemaakt. In een persbericht stelt Sony dat de processor beelden helderder maakt en zorgt voor betere opschaling van sd- en hd-beelden naar ultra hd-beelden.

Via opschalingstechnieken kunnen hd-beelden in bijna ultra hd worden getoond, maar de kwaliteit en resolutie zijn nooit zo hoog als origineel in ultra hd geschoten beelden. Bovendien gaan er bij het opschalen soms subtiele kleuren, texturen en contrast verloren. Sony belooft op dat gebied verbetering.

Android TV

Een andere vernieuwing is Android TV van Google. De zoekgigant kondigde het besturingssysteem in juni aan en Sony is een van de eerste die zijn tv’s er mee zal uitrusten.

Android TV moet zorgen voor een natuurlijkere besturing en meer voor tv’s geschikte games en apps. Bovendien richt het platform zich op het inzichtelijk maken van video-on-demand-aanbod en is er spraakbesturing beschikbaar.

Sony geeft de nieuwe tv's tot slot een nieuw ontwerp mee met onder meer een minder opvallende voet. De dunste tv, de Bravia X90C, wordt slechts 4,9 millimeter dik, maar over de afmetingen van de andere elf modellen zegt Sony niets.

Bekijk onze eerste indruk en foto’s van Android TV

Wat kondigde de concurrenten van Sony aan tijdens CES?