Samsung heeft maandag zijn eerste televisies met zogenoemde quantum dot-technologie gepresenteerd. Dit moet zorgen voor betere beeldkwaliteit en wordt door Samsung zelf SUHD genoemd.

De nieuwe televisies hebben allemaal een ultra hd-resolutie (3840 bij 2160 pixels), zo maakte Samsung tijdens elektronicabeurs CES bekend.

Veel van de nieuwe televisies zijn gebogen, net als de apparaten die Samsung vorig jaar op CES presenteerde. Alle SUHD-tv's gebruiken het besturingssysteem Tizen van Samsung zelf om door apps en tv-kanalen te navigeren. Ook goedkopere tv's van het bedrijf krijgen dit systeem, zoals al eerder werd aangekondigd.

Quantum dot-technologie voegt een laag nanokristallen toe aan een lcd-scherm. Dit moet zorgen voor nauwkeurigere kleurreproductie en een helderheid die 2,5 keer zo hoog ligt als op normale tv's. Ook het contrast van de SUHD-tv's is volgens Samsung beter dan op eerdere toestellen.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf zet in tegenstelling tot zijn grootste concurrent LG niet in op de schermtechnologie oled, die ook bekend staat om zijn uitstekende beeldkwaliteit. Oled-schermen zijn moeilijk te produceren en kosten daarom veel geld.

Formaten

In totaal komen drie reeksen van de SUHD-tv's in negen verschillende formaten op de markt. Het kleinste model is 48 inch, terwijl de grootste tv een schermdiagonaal van 88 inch heeft. Prijzen en verschijningsdata zijn niet bekend.

Op de CES presenteerde Samsung ook een model van 105 inch dat buigbaar was, zodat de tv zowel plat als gebogen kan worden gebruikt. Samsung presenteerde vorig jaar ook al zo'n televisie, maar toen nog zonder quantum dot-technologie. Het apparaat, dat volgens Samsung rond de 200.000 euro moest gaan kosten, is nog niet op de markt verschenen.

Samenwerking

Voor ultra hd-tv's is doorgaans nog niet erg veel beeldmateriaal beschikbaar, omdat films en tv-kanalen niet in de hogere kwaliteit worden uitgebracht. Op de nieuwe tv's van Samsung is onder meer ultra hd-materiaal van Amazon te zien, maar Netflix lijkt niet in de hoogste kwaliteit beschikbaar te zijn.

Om hier wat aan te doen start Samsung een samenwerking met filmstudio's 20th Century Fox, Warner Bros., en Disney. Ook Sony en Panasonic zitten in de UHD Alliance, die zich zowel richt op de productie als presentatie van ultra hd-materiaal.

"Samen zullen wij een standaard voor ultra hd-content en -apparaten van premiumkwaliteit vaststellen", zei HS Kim, hoofd van de display-afdeling van Samsung, tijdens een persevenement.

Tizen

Het nieuwe besturingssysteem Tizen laat gebruikers navigeren via een balk onderin beeld, die doet denken aan de balk die te zien is in WebOS, het concurrerende systeem van LG.

In deze balk worden tv-zenders, apps en signaalbronnen als hdmi getoond, gerangschikt naar de frequentie waarop mensen ze gebruiken. 

Het systeem maakt het ook mogelijk om video's draadloos van Samsung-smartphones naar de tv te sturen, via Bluetooth en wifi. Video's die worden afgespeeld op de tv kunnen ook op de smartphone worden bekeken. Dit zal alleen werken met de Galaxy S4, S5, Note 3 en Note 4. Een woordvoerder zei dat ook de Galaxy S6 wordt ondersteund wanneer deze verschijnt.

De Tizen-tv's kunnen ook samenwerken met het alarm op smartphones om bij het wakker worden informatie als het weer te tonen. Verder kunnen de Tizen-tv's sportscores en -statistieken tonen terwijl naar wedstrijden wordt gekeken.

Lees alles over gadgetbeurs CES in ons dossier