Lenovo heeft Thinkpad Stack aangekondigd, een reeks accessoires die stapelbaar zijn en met een enkele kabel aan een laptop kunnen worden verbonden.

De serie bevat vooralsnog een externe harde schijf, een extra accu, een bluetooth speaker en een mobiele hotspot voor wifi. 

De externe harde schijf heeft 1 terabyte aan schijfruimte, de accu kan via usb twee apparaten van stroom voorzien. Met de bluetooth speaker is volgens Lenovo acht uur lang muziek te luisteren. Ook zit er een ruisonderdrukkende microfoon in.

De accessoires zijn in alle mogelijke samenstellingen op elkaar te stapelen, aldus Lenovo, waarbij het ook een optie is om bijvoorbeeld twee externe harde schijven op elkaar te zetten. 

Verder stelt Lenovo dat verschillende accessoires elkaar kunnen complementeren. Zo vormen de externe harde schijf en wifi-hotspot samen een cloudopslag van één terabyte, die zowel lokaal als op afstand beschikbaar is.

Magnetisme

De accessoires worden op hun plek gehouden en aangedreven via magneten. Hierdoor zouden ze ook minder ruimte in beslag nemen.

De adviesprijzen voor de losse accessoires zijn 89,99 dollar voor de bluetooth speaker, 49,99 dollar voor de externe accu en 199,99 dollar voor zowel de wif-hotspot als de externe harde schijf.

Thinkpad Stack moet halverwege april beschikbaar komen. Of de accessoires dan ook in Nederland in de winkels komen te liggen, is niet duidelijk.

Nieuwe Thinkpads

Lenovo onthulde voorafgaand aan de CES-beurs ook enkele nieuwe laptops in zijn Thinkpad-lijn, waaronder de nieuwe X1 Carbon, een 14 inch ultrabook.

De laptop is uitgerust met Intels Broadwell-chip, die de accuduur van de laptop moet verlengen ten opzichte van de vorige uitvoering.

Deze zou maximaal 10,9 uur mee moeten kunnen. Verder huist de nieuwe X1 Carbon acht gigabyte werkgeheugen en en een ssd-schijf van minimaal 128 gigabyte. 

De resolutie van het scherm, dat aanraakgevoelig is, betreft 1.600 bij 900 pixels voor het instapmodel. Duurdere uitvoeringen bieden een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels.

Releasedatum

De adviesprijs voor de Lenovo X1 Carbon begint bij 1319 euro, maar kan oplopen tot 1869 euro voor de variant met een ingebouwd touchscreen, een intel Core i7-processor en 256 gb aan ssd-geheugen.

De X1 Carbon is in Nederland vanaf volgende week verkrijgbaar. Lenovo onthulde ook de Thinkpad T550, een 15 inch variant met een hogere resolutie en maximaal 16 gigabyte aan werkgeheugen.

De T450-lijn zit qua specificaties tussen de X1 Carbon en T550 in. Wanneer deze laptops in Nederland beschikbaar komen, is nog niet bekend. De amerikaanse release staat gepland voor volgende maand.

Volg al het nieuws van gadgetbeurs CES