HP heeft een soort virtual reality-scherm gepresenteerd, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om in 3d te modelleren. 

De HP Zvr maakt hiervoor gebruik van een 3d-scherm, een speciale bril en een soort laserpen. 

Ook worden de hoofdbewegingen van gebruikers gevolgd door sensoren aan de bovenkant van het display, vergelijkbaar met hoe dat bij virtual reality werkt.

Het wordt daardoor mogelijk om als het ware rond te kijken, of virtuele objecten van een andere hoek te bekijken. Dit door met je hoofd van richting dan wel positie te veranderen.

Laserpen

Om in die 3d-omgeving te kunnen werken, bijvoorbeeld om een driedimensionaal object te modelleren, maakt de Zvr gebruik van een speciale pen. 

Die pen schiet een laserpuntje op het display, waardoor de Zvr weet waar je op richt. Met een druk op de knop is dat object, bijvoorbeeld een 3d-model, te manipuleren. 

HP's virtual reality-scherm staat gepland voor aankomende lente, een prijs is nog niet bekend. Ook de precieze specificaties ontbreken nog, al moet de Zvr per oog een resolutie van 1.920 bij 1.080 bieden.

5k-display

HP kondigde ook enkele reguliere schermen aan, waaronder een met een 5k-resolutie, 5.120 bij 2.880 pixels. Dit model heeft een schermwijdte van 27 inch en zodoende een pixeldichtheid van 218 pixels. 

Het 5k-scherm moet in maart verschijnen en 1299 dollar kosten. Een eventuele Europese prijs of leverdatum is nog niet bekend. HP onthulde verder twee 4k-schermen en een gebogen display.

Bekijk een demonstratie van het scherm:

Dit is wat je al kan al met virtual reality

Bekijk al het nieuws rondom gadgetbeurs CES