Hardwareproducent Nvidia heeft een nieuwe mobiele chip onthuld, de Tegra X1, die het onder meer heeft ontwikkeld voor in slimme auto's.

Dat deed het bedrijf voorafgaand aan technologiebeurs CES, die deze week van start gaat,

De Tegra X1-chip bevat acht 64-bit cores en is verder gebaseerd op de Maxwell-architectuur die Nvidia gebruikt voor zijn grafische kaarten in desktop-pc's. Dit betreft een grafische processor van 256 cores.

Nvidia wil de Tegra X1 in de eerste helft van 2015 introduceren en stelt dat de chip twee keer zo krachtig is als zijn Tegra K1, die het vorig jaar tijdens de CES aankondigde voor mobiele apparaten.

Zelfrijdende auto

De Tegra X1 is volgens Nvidia niet per se bedoeld voor mobiele apparaten zoals tablets of smartphones. Nvidia ziet vooral toepassingen in de auto-industrie, met het oog op zelfrijdende auto's.

Daarvoor introduceerde Nvidia Drive PX en Drive CX, respectievelijk een automatische piloot-systeem en een digitaal dashboard.

Volgens Nvidia is de Tegra X1 krachtig genoeg om overal in en rondom de auto schermen en camera's aan te sturen die bestuurders van informatie voorzien. Hierbij werden digitale snelheidsmeters als voorbeeld getoond. 

De Tegra X1 zou dankzij de camera's ook veelvoorkomende handelingen als tussen rijbanen wisselen en inparkeren voor bestuurders kunnen uitvoeren.

De extra rekenkracht maakt verder zogeheten deep learning mogelijk, waarmee een slimme auto direct leert om objecten in de omgeving te classificeren en daarop te reageren.

Nvidia verwacht zowel Drive PX als CX in het tweede kwartaal van 2015 te kunnen lanceren.

Wat we in 2020 van zelfrijdende auto's mogen verwachten

Volg alle onthullingen die tijdens CES worden gedaan