LG wil oled-tv's voor de massa beschikbaar maken en komt dit jaar in ieder geval met zeven nieuwe modellen.

Dat maakt het Zuid-Koreaanse bedrijf maandag bekend op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

LG is momenteel het enige bedrijf dat oled-tv's in Nederland verkoopt. Samsung zette de ontwikkeling onlangs stil en andere bedrijven bevinden zich nog in de testfase.

Oled zorgt voor diepere zwartwaarden omdat pixels kunnen worden uitgeschakeld en biedt nagenoeg perfecte kleuren. Ook kan de tv veel dunner en energiezuiniger worden, omdat de pixels in een oled-tv zichzelf verlichten en er dus geen backlight nodig is.

Alle consumenten

"LG gelooft dat dit is waar de toekomst van tv heen gaat en we blijven ons oled-aanbod ontwikkelen en uitbreiden tot het voor alle consumenten een haalbare optie is", aldus In-kyu Lee, hoofd van de tv-afdeling van LG. Prijzen voor de nieuwe oled-tv's zijn niet bekend. De zeven modellen komen later dit jaar op de markt.

Of de nieuwe tv's een betere beeldkwaliteit hebben dan de modellen van vorig jaar is niet bekend. LG laat alleen weten weer gebruik te maken van een extra witte pixel naast de standaard rode, groene en blauwe pixels om wit beter te kunnen weergeven.

Bovendien gebruikt het bedrijf de zogenoemde Optimized True Color-technologie om de kleuren stabiel te houden ongeacht de helderheid van het scherm. Critici stellen dat oled vooral een hoge piekhelderheid heeft, maar over het algemeen juist erg donker is.

Gebogen en flexibel

Er komen in totaal zeven nieuwe modellen uit: Drie gebogen ultra hd oled-tv's van 55 inch, 65 inch en 77 inch en drie varianten met een platte behuizing in 55 inch en 65 inch. Tot slot komt er een 77 inch-tv uit met ultra hd die flexibel is en dus gebogen kan worden. In welke mate dat kan is onduidelijk.

De eerste flexibele tv's werden een jaar geleden door Samsung en LG tijdens CES onthuld en bij die modellen konden toen alleen de uiteinden een klein beetje naar binnen worden gebogen. LG toonde onlangs in een video een tv-scherm dat opgerold kan worden. Die technologie is echter waarschijnlijk nog niet klaar voor commerciële producten.

Ultra hd

Alle nieuwe oled tv's van LG beschikken over een ultra hd-resolutie (3840 x 2160 pixels), een nieuw ontwerp met dunnere behuizing en doorzichtige voet en een audiotechnologie van Harman Kardon. Bovendien zullen de tv's draaien op het nieuwe besturingssysteem WebOS 2.0 dat LG ook tijdens CES onthult.

LG maakte eerder al bekend dit jaar lcd-tv's te gaan uitrusten met de quantum dot-technologie voor betere beeldkwaliteit.

Het bedrijf zet ook in op het slimme huis en de slimme auto, onder meer met een gezondheidsplatform, zo werd maandag bekendgemaakt.

Podcast: Dit zijn de belangrijkste verwachtingen voor CES

Bekijk al het nieuws rondom de Consumer Electronics Show