Samsung gaat zijn smart tv's in 2015 allemaal uitrusten met nieuwe software gebaseerd op besturingssysteem Tizen.

Dat laat de Zuid-Koreaanse fabrikant weten in aanloop naar techbeurs CES die 6 januari van start gaat. Daar zal Samsung de nieuwe Tizen-tv's definitief uit de doeken doen.

Samsung werkt al jaren aan Tizen en rust onder meer sommige wearables uit met de software. In januari verschijnt in India bovendien de eerste Tizen-telefoon.

Het systeem is bedoeld als software voor tal van apparaten en nu voegt Samsung daar dus de smart tv aan toe. Wat er precies gaat veranderen blijft nog even onduidelijk.

Samsung laat alleen weten dat er een startscherm komt met recent bekeken kanalen en programma's en met programma-aanbevelingen. Screenshots van het systeem zijn nog niet gedeeld.

Synchronisatie

Bovendien zal Tizen voor tv's eenvoudig synchroniseren met andere apparaten via wifi en bluetooth. Hoe dit gaat verschillen van huidige tv's is ook niet bekend. Samsung stelt dat Tizen-tv's automatisch zoeken naar Samsung-apparaten die in de buurt zijn en zo extra beelden of informatie kunnen geven op bijvoorbeeld een smartphone of tablet.

Het bedrijf ziet Tizen-tv vooral als een opstap naar een bredere visie waarin de televisie het centrale punt wordt voor alle slimme apparaten in huis. Ook belooft Samsung "eenvoudige samenwerking met verschillende partners voor ultieme flexibiliteit en ongeëvenaarde toegang".

Samenwerken

Concrete samenwerkingen voor Tizen ontbreken nog. Het is ook niet duidelijk of Samsung zelf veel huishoudelijke apparaten uit zal rusten met Tizen of dat er andere bedrijven zijn die Tizen-producten gaan maken. Tizen is een open source-systeem.

NU.nl doet vanaf zondag 5 januari verslag van gadgetbeurs CES via een speciaal dossier en de techrubriek. Wilt u al het nieuws rond de Consumer Electronics Show volgen? Klik dan in onze mobiele apps onder dit artikel op 'Volg' voor de tag 'Gadgetbeurs CES'.

Tizen: Samsungs nieuwe troef of slechts een back-up?

Bekijk alle verwachtingen rondom gadgetbeurs CES