De drone Ghost is een groot succes op crowdfundingsite Indiegogo. Nog voordat de actie om is heeft de startup achter de drone al een investering van 10 miljoen dollar gekregen.

De drone Ghost is op 10 november op crowdfundingsite Indiegogo gezet, en heeft in die tijd zijn streefbedrag van 100.000 dollar al ruim zes keer binnengehaald.

De actie loopt op 9 januari 2015 af, maar hebben de makers van Ghost een investering van 10 miljoen dollar gekregen. Dat maakt Ehang, het de startup achter de drone, dinsdag bekend.

Onder meer succesvolle Chinese ondernemers Xiaoping Xu en Nick Yang hebben geld in Ehang gestoken. Het bedrijf zal het geld onder meer gebruiken om aan de grote vraag van de drone te voldoen.

Gyroscopische stabilisatie

De Ghost zou volgens de makers erg makkelijk te besturen zijn. Naast een geavanceerde afstandsbediening is er ook een app. Die maakt het mogelijk de drone bepaalde paden gebaseerd op gps-punten te laten afleggen.

Bovendien kan de drone de gebruiker automatisch volgen, zolang die een telefoon met de app bij zich draagt. De gebruiker kan zelf instellen hoe hoog en op welke afstand de drone vliegt.

Een eigen camera heeft Ghost niet aan boord, maar de drone biedt plaats voor actiecamera's als de Gopro. Die hangt aan een gyroscopische voet, zodat shots ook bij instabiel vliegwerk vloeiend zijn.

Ghost is verkrijgbaar vanaf 355 dollar, dan moet de drone door de gebruiker zelf in elkaar worden gezet. Voor 375 dollar is een afgemonteerd model zonder stabiliserende cameravoet verkrijgbaar. Een versie inclusief gyroscoop en Gopro-camera kost 879 dollar.

De vijf meest indrukwekkende drones

De drie tofste Nederlandse drones