De nieuwe netbook die Asus op de markt heeft gebracht kan niet rekenen op grote populariteit. Hybride tablets en Chromebooks doen het beter.

Dat stelt althans het Taiwanese Digitimes dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de site wordt de X205, een kleine laptop met 11,6 inch-scherm die voor rond de 200 euro wordt verkocht, dit jaar slechts 200.000 keer naar winkeliers verscheept.

De Transformer Book T100, een iets duurdere tablet met vergelijkbare specificaties en loskoppelbaar toetsenbord, zou in het vierde kwartaal twee keer zo vaak worden verscheept.

Asus behaalde in het vorige decennium grote populariteit met kleine netbooks, die een stuk goedkoper waren dan traditionele laptops. Volgens Digitimes blijkt nu echter dat er niet veel vraag meer is naar zulke Windows-apparaten zonder touchscreen.

Chromebooks doen het nog wel goed, onder meer in het onderwijs. Per kwartaal wordt de Acer C720, een apparaat van rond de 200 euro, ongeveer 400.000 keer verscheept.

Asus laat in een reactie weten dat de F205 (de naam die in Nederland wordt gebruikt) in Nederland erg goed verkoopt en De Nederlandse tak van het bedrijf herkent zich niet in de berichtgeving van Digitimes.