Wetenschappers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University hebben een robot ontwikkeld waarvan de zes poten zich als slangen kunnen bewegen.

De robot die codenaam ‘Snake Monster’ draagt is in opdracht van DARPA ontwikkeld door het Biorobotics Lab van de Amerikaanse universiteit. DARPA is de technische afdeling van het Amerikaanse ministerie van defensie.

Shake Monster heeft poten die bestaan uit meerdere scharnierende onderdelen. Die kunnen per stuk en afzonderlijk van elkaar van bewegen, en de poten zo in tal van verschillende houdingen zetten.

Omdat dit snel kan, is de robot in staat tijdens het lopen op verrassend terrein of andere obstakels te reageren. De wetenschappers tonen dit door de robot de confronteren met een stapel afval, waar de robot moeiteloos overheen stapt. Ook laat de robot zich niet gemakkelijk opzij duwen, zo tonen de onderzoekers.

Robotslang

Carnegie Mellon kijkt bij de ontwikkeling van zijn robots vaker naar de natuur. Zo toonde de universiteit eerder dit jaar een robotslang die het beklimmen van bomen heeft afgekeken van echte slangen.

Opdrachtgever DARPA laat verschillende scholen en bedrijven aan robots werken. Robots zijn volgens de defensie-afdeling een nuttige toevoeging aan het leger. Het Amerikaans korps mariniers begon eerder dit jaar veldtrainingen met robotezel Alphadog.

Deze robots gaan ons leven veranderen

De vijf briljantste projecten van DARPA