Google heeft een nieuwe versie van zijn zelfrijdende auto getoond. Het vernieuwde prototype is volledig functioneel volgens het bedrijf.

Dat meldt het op zijn website, waar ook een afbeelding van het nieuwste prototype te zien is.

De auto lijkt op het eerste gezicht vrijwel identiek aan de versie die Google eind mei onthulde. Die had echter nog geen werkende koplampen.

Ook is er inmiddels een stuur, gas- en rempedaal toegevoegd. Daartoe werd het bedrijf verplicht door de staat Californië.

De grootste uiterlijke verandering is dat het zogeheten LIDAR-systeem, waarmee de Google-auto als het ware kan 'zien' in het verkeer, aanzienlijk kleiner is gemaakt. De constructie steekt nu niet meer ver boven het dak uit.

2020

Google hoopt het prototype in de loop van 2015 op de Californische wegen te krijgen. Het bedrijf voert al geruime tijd openbare tests uit met zelfrijdende auto's, maar daarbij gaat het om aangepaste modellen van andere fabrikanten.

Hoewel Google volgend jaar al het aantal tests wil opvoeren, verwachten verschillende experts de eerste consumentenmodellen van zelfrijdende auto's pas in 2020. 

Google heeft wel aangegeven dat het geen intentie heeft om zelf autofabrikant te worden. Het bedrijf is daarom op zoek naar partners om de zelfrijdende auto te produceren.

Vrijwel alle grote autofabrikanten werken al aan eigen zelfrijdende auto's. Hun nieuwe modellen worden bovendien al steeds meer uitgerust met ondersteunende software, die een deel van de bestuurderstaken over kan nemen.

Wat we kunnen verwachten van zelfrijdende auto's