De volgende versie van Android, die over ongeveer een jaar wordt verwacht, zal ook geschikt zijn als besturingssysteem voor auto's.

Dat meldt Reuters op basis van twee anonieme bronnen. Google wilde niet op het verhaal reageren.

De zoekgigant presenteerde medio 2014 al Android Auto dat volgend jaar zijn intrede in voertuigen zal doen. Geschikte auto's kunnen via Android Auto communiceren met een Android-telefoon en de bestuurder krijgt zo toegang tot bijvoorbeeld de muziek en navigatie van zijn smartphone.

Android M, zoals de nieuwe versie van Android door de bronnen van Reuters wordt genoemd, zou echter daadwerkelijk het besturingssysteem voor auto's moeten worden en niet meer alleen voor smartphones en tablets.

Diensten

Op die manier hoeven gebruikers hun telefoon niet meer te koppelen en kunnen iOS-gebruikers ook in een Android-auto rijden en over de diensten van Google beschikken. Het bedrijf zou zo nog meer gebruikers voor bijvoorbeeld Google Maps krijgen.

Bovendien krijgt Google toegang tot veel meer informatie, zo benadrukken de bronnen. De zoekgigant kan bijvoorbeeld precies weten waar de gebruiker heen rijdt, wanneer hij stopt, waar hij tankt en hoe vaak hij rijdt.

Uitdagingen

De bronnen stellen wel dat er nog wat uitdagingen zijn die Google moet oplossen. Zo moet het besturingssysteem Android een stuk stabieler en sneller worden voor het een hele auto aan kan aansturen en zouden autofabrikanten huiverig zijn om Google toegang te geven tot zo veel data en bijvoorbeeld veiligheidsonderdelen van auto's.

De eerste auto's met Android Auto worden naar verwachting op gadgetbeurs CES gepresenteerd. CES vindt begin januari plaats in Las Vegas. NU.nl zal verslag doen van de jaarlijkse conferentie.

Bekijk onze preview en foto's van Android Auto