De eerste versie van open beveiligingsstandaard FIDO is officieel vrijgegeven. FIDO moet het wachtwoord overbodig maken, Google steunt de standaard.

FIDO wordt ook al gesteund door onder meer Samsung, Paypal, Qualcomm en Microsoft.

De standaard is al onder meer door Google toepast in een usb-stick met twee-staps-verificatie gebouwd. De FIDO-standaard moet ervoor zorgen dat gebruikers makkelijk en bij een breed aantal toepassingen veilig kunnen inloggen zonder wachtwoord.

Zo maakte Samsung en Paypal het samen mogelijk om in de betaal-app in te loggen met de vingerafdrukscanner van de Galaxy S5.

Ook de vingerafdrukscanner van de iPhone wordt ondersteund, dankzij het bedrijf Nok Nok. Die verbindt Apples scanner aan de open FIDO-standaard, zodat app-ontwikkelaars de standaard kunnen inbouwen. Nok Nok legde de basis voor de FIDO-standaard.

De standaard moet zorgen dat gebruikers met een reeks producten kunnen inloggen zonder wachtwoord te gebruiken. Dat kan in de vorm van vingerafdrukscanners in telefoons of usb-sticks, maar bijvoorbeeld ook aan de hand van een beveiligingschip of stem- en gezichtsherkenning.

Vier manieren om wachtwoorden veilig op te slaan

Zo wordt het traditionele wachtwoord langzaam vervangen