De zogeheten class-action-rechtszaak die door ruim 20.000 voormalige en huidige Apple-medewerkers tegen het bedrijf is aangespannen, heeft recentelijk doorgang gekregen van een hogere Californische rechter.

Dat meldt PCMag.

Het collectief van zowel huidige als ex-werknemers spande de zaak hoofdzakelijk aan wegens niet toegekende werkpauzes.

Zij zouden te weinig pauzes hebben gekregen, ondanks dat dit aantal in de wet van de staat Californië. Ook zou Apple hen regelmatig te laat hebben betaald.

Schadevergoeding

Apple ontkende de beschuldigingen eerder al en wilde de rechtszaak laten verwerpen. Dat verzoek heeft een hogere rechter in San Diego recentelijk afgewezen. De rechtszaak krijgt daarom doorgang.

Vermoedelijk wordt een aanzienlijke schadevergoeding geëist, maar over het precieze bedrag hebben de aanklagers tot op heden geen uitspraak gedaan. Wel is duidelijk dat zij een vergoeding willen zien voor alle schade die de aangesloten medewerkers hebben als gevolg van "onwettelijke praktijken" van Apple.

Andere rechtszaken

Apple is momenteel ook nog verwikkeld in een rechtszaak over de kopieerbeveiliging die het in het verleden aan via iTunes gekochte muziek toevoegde.

Verder loopt nog een grote patentzaak tussen Apple en Samsung waarbij het Amerikaanse bedrijf 930 miljoen dollar aan schadevergoeding eist van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant. De drie zaken kwamen alle afgelopen week opnieuw voor de rechter.