Wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld waarmee automatisch samenvattingen van voetbalwedstrijden kunnen worden gemaakt.

De Spaanse onderzoekers van de polytechnische universiteit van Catalonië presenteerden het algoritme in een paper, zo meldt BBC.

Het algoritme beroept zich op de informatie die uitgelezen kan worden uit de volledige beeldregistratie van een wedstrijd.

Daarbij wordt onder meer gekeken naar momenten waarop het geluidsniveau sterk toeneemt, of het aantal spelers dat bij elkaar staat. Ook een fluitsignaal wordt aangemerkt als sleutelmoment.

Verkeerde inschatting

De software zoekt naar dit soort indicatoren, met name naar momenten waarop er meerdere tegelijk optreden. Op basis daarvan genereert het een bestand met daarin tijdcodes van fragmenten die geschikt zouden zijn voor de samenvatting.

De wetenschappers benadrukken dat de software nog verre van perfect is. Het algoritme selecteerde bij een test slechts zeventig procent van alle gemaakte doelpunten als waardige momenten voor in de samenvatting. 

Wel zou het reeds geschikt zijn om loze momenten uit een beeldregistratie te filteren, als een soort voorselectie.