Samsung is begonnen met de Europese uitrol van Android 5.0 Lollipop voor de Galaxy S5. Oudere toestellen volgen later.

Poolse gebruikers zien de update als eerste, meldt Sammomobile.

Vermoedelijk wordt de update de komende dagen breder beschikbaar voor Europese Galaxy S5-toestellen, inclusief die in Nederland. Enkele andere fabrikanten als LG en Motorola hadden al eerder updates beschikbaar, net als Googles eigen Nexus-apparaten.

De S5 is het eerste Samsung-toestel dat de overstap naar Android Lollipop maakt. Net als bij voorgaande Android-versies zien Galaxy-gebruikers niet de kale Lollipop-versie van Google, maar zit er een softwarelaag van Samsung overheen.

Die softwarelaag oogt voor Samsung-gebruikers vertrouwd, maar houdt zich op enkele vlakken wel aan het nieuwe Material Design dat Google met Lollipop introduceert. Dat betekent meer platte vlakken, heldere kleuren en meekleurende menubalken.

Ook zit het nieuwe multitaskscherm is in de Samsung-versie van Android 5.0 aanwezig. Die verticale carrousel toont alle openstaande apps in een verticale carrousel waar snel doorheen gebladerd kan worden.

Lollipop komt naar verwachting ook nog dit jaar beschikbaar voor de Galaxy Note 4. Daarna volgen in 2015 wat oudere toestellen als de Galaxy S4 en S3, en Note 3 en 2.

Wanneer kan jij updaten naar Android 5.0 Lollipop?

Wat is er nieuw in Android Lollipop?