Apple heeft tussen 2007 en 2009 zonder medeweten van de eigenaren muziek van iPods verwijderd, die gedownload was via concurrerende muziekdiensten.

Dat werd woensdag bekend tijdens een rechtszaak tegen Apple, meldt de Wall Street Journal.

Wanneer een iPod-gebruiker zijn of haar muziek bij een andere muziekdienst vandaan had gehaald en de iPod probeerde te synchroniseren met iTunes, gaf Apple een foutmelding weer. Gebruikers werden vervolgens aangeraden de fabrieksinstellingen van hun iPod te herstellen.

Wanneer die instellingen waren hersteld, was de muziek verdwenen, aldus de advocaat van de aanklagers. Apple zou het systeem zo hebben ingesteld dat zijn gebruikers niet op de hoogte werden gebracht van het probleem.

Augustin Farrugia, die over de beveiliging gaat bij Apple, zegt dat het bedrijf niets fout heeft gedaan, en noemt het legitieme veiligheidsmaatregelen. Het bedrijf wilde naar eigen zeggen geen gedetailleerde omschrijving geven omdat ze "gebruikers niet teveel informatie willen geven" omdat dat hen "in de war zou brengen".  

Apple was destijds "zeer paranoïde" over het beveiligen van iTunes, aldus Farrugia, omdat het systeem continu onder vuur lag door hackers.

Achtergrond: de iPod-rechtszaak die Apple nu nog dwarszit