Voor het eerst in lange tijd komt er weer een echt vernieuwende smartphone uit. De Yotaphone heeft niet één, maar twee schermen. Naast het gebruikelijke full hd-scherm aan de voorkant zit een e-ink-display verwerkt in de achterkant van de telefoon.

Zo heeft de tweede incarnatie van de Yotaphone - de eerste die in Nederland verschijnt - een dubbelfunctie als normale smartphone en als kleine e-reader. Om te e-mailen gebruik je de telefoon zoals je gewend bent, maar als je een boek of lang artikel wilt lezen draai je hem om en lees je op de achterkant.

Daarmee zit de Yotaphone 2, een telefoon van Russische makelij, ergens op de grens tussen gimmick en werkelijke innovatie. Het tweede scherm is niet altijd even handig, maar het vernieuwende ontwerp heeft wel degelijk zijn voordelen.

Uiterlijk

Als je de Yotaphone met het kleurenscherm omhoog op tafel legt, lijkt het zo ongeveer de meest anonieme telefoon die je kunt kopen. Het toestel heeft redelijk dunne randen, erg ronde hoeken en verder geen enkel snufje persoonlijkheid.

De schermgrootte van 5 inch is inmiddels gemeengoed en het toestel past makkelijk in de gemiddelde hand. Aan de rechterkant zitten de volume- en aan/uit-knoppen. Slim is dat de simkaartgleuf in de volumeknop is verwerkt.

Het scherm aan de achterkant is vrij glad. Dat zorgt ervoor dat je weinig grip op het toestel hebt. In combinatie met de ronde randen zorgt dat ervoor dat de Yotaphone 2 nogal snel uit je handen glipt.

Amoled-scherm

Aan de voorkant heeft de smartphone een amoled-scherm met full hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels). Amoled-schermen hebben als voordeel dat de zwartwaarden uitstekend zijn. Ook de kleurweergave van het scherm blijkt goed, al is de maximale helderheid niet zo hoog als bij concurrenten met een lcd-scherm.

In de telefoon zit een Snapdragon 800-chip en 2 GB geheugen. Deze zorgen over het algemeen voor prima prestaties, al zijn er in het afgelopen halfjaar toestellen uitgekomen die vooral op grafisch vlak beter presteren.

Geekbench meet de prestaties van de processor en het geheugen. GFXBench meet de grafische prestaties. Hogere scores zijn beter.

De accu van 2550 mAh is niet enorm groot, maar tijdens de testperiode raakte de batterij nooit voor het eind van de dag leeg. 

Belangrijk aan de Yotaphone 2 is dat de integratie van een e-ink-scherm niet heeft geleid tot grote concessies op andere vlakken. Het toestel is qua prestaties ongeveer gelijk aan een high-end-telefoon van een jaar geleden.

E-ink-scherm

Het e-ink-scherm aan de achterkant is helaas niet van heel goede kwaliteit. Waar e-readers van bedrijven als Amazon en Kobo tekst echt zwart op wit tonen, is dat bij de Yotaphone eerder donkergrijs op lichtgrijs. Ook treedt er vrij veel 'ghosting' op: eerder getoonde tekstregels blijven een beetje zichtbaar op het scherm, waardoor soms een letterbrij ontstaat die afleidt van de tekst die je daadwerkelijk wilt lezen op het scherm van e-papier.

Het scherm heeft ook geen verlichting, dus in het donker is het alleen mogelijk om het scherm aan de voorkant van de telefoon te gebruiken.

Ondanks deze onvolmaaktheden is het e-ink-scherm wel degelijk nuttig. Boeken lezen is een stuk prettiger op e-ink en de mogelijkheid om je account bij RSS-lezer Feedly te koppelen maakt het ook mogelijk om snel nieuwsartikelen te scannen. Als je een artikel uit Feedly verder wilt lezen op het web, is dit ook op het e-ink-scherm mogelijk. 

Behalve voor lezen heeft het e-ink-scherm nog enkele andere functies. Zo kun je hier constant een klok laten zien, en wordt getoond of je notificaties hebt. 

Het is ook mogelijk om op de achterkant van de Yotaphone enkele widgets te plaatsen, zodat je direct het actuele weer of je volgende kalenderafspraak ziet. Dat komt soms goed uit.

Andere e-ink-functies voegen juist niet veel toe. Het is mogelijk om op de achterkant van de Yotaphone e-mails en sms'jes te typen, maar dat gaat altijd langzamer en moeizamer dan op het kleurenscherm, dat veel sneller reageert op aanrakingen.

De software van de Yotaphone 2 is verder een grotendeels onaangepaste versie van Android Kitkat (4.4.3). Het is niet duidelijk of en wanneer een update naar Lollipop (5.0) gepland staat. In zijn huidige staat draait de software al prima en is het gebrek aan overbodige softwarelagen of instellingen verfrissend. Android Lollipop is nog een stuk mooier en functioneler, dus een snelle update zou het toestel aantrekkelijker maken.

Camera

De 8 megapixel-camera aan de achterkant van het toestel is niet spectaculair. Net als de andere componenten van de Yotaphone had hij halverwege 2013 in een high-end-toestel kunnen zitten. Inmiddels hebben telefoons als de Galaxy Note 4, LG G3 en iPhone 6 echter stappen vooruit gezet.

Foto's gemaakt met Yotaphone 2

De camera van de Yotaphone 2 gaat redelijk goed om met verschillende lichtomstandigheden en de foto's zijn over het algemeen goed van kleur. Er treedt echter wel vrij veel ruis op, waardoor details niet perfect worden weergegeven.

Conclusie

De Yotaphone 2 kost 699 euro. Dat is eigenlijk het grootste struikelblok voor deze vernieuwende telefoon. Een toptoestel als de LG G3 ligt voor minder dan 500 euro in de winkel. Voor de prijs van de Yotaphone 2 kun je dus zo'n telefoon en een losse e-reader kopen.

Daardoor is de Yotaphone 2 eigenlijk met name interessant voor mensen die niet een losse e-reader willen meeslepen, of die heel graag op hun telefoon willen lezen, maar niet houden van lezen op een fel lcd-scherm.

Voor alle anderen is de Yotaphone een interessante ontwikkeling die wel erg prijzig is. Het concept achter het toestel is echter prima en zou in een beter uitgewerkte variant voor meer mensen aantrekkkelijk kunnen zijn.

BEOORDELING