Drie Nederlanders hebben een slimme afstandsbediening ontworpen die de basisfuncties van andere afstandsbedieningen in de huiskamer verenigt. 

Het idee van de gadget, die de naam SPIN Remote draagt, is volgens het drietal niet om andere afstandsbedieningen geheel te vervangen,  

De SPIN Remote zou vooral een uitkomst moeten zijn voor het dagelijks gebruik van verschillende apparaten, waarbij veel functies op de bijbehorende afstandsbedieningen ongebruikt blijven.

Het apparaat richt zich daarom op de essentiële functies, zoals het wisselen tussen zenders en aanpassen van het volume van de televisie.

Uiterlijk

De SPIN Remote ziet er niet uit als een afstandsbediening. Het apparaat is bolvormig en heeft geen fysieke knoppen.

In plaats daarvan bevat de afstandsbediening verschillende sensoren om input van gebruikers te vertalen naar signalen die apparaten in huis op kunnen vangen. 

De SPIN Remote detecteert zowel beweging, rotatie, richting, aanraking als afstand. Op basis daarvan weet de gadget welk apparaat de gebruiker wil bedienen en wat er precies moet gebeuren.

Dat moet wel vooraf ingesteld worden via een speciale app. Hierin zijn de verschillende knoppen van andere afstandsbedieningen in te voeren. Het is ook mogelijk om de standaard commando's aan te passen.

Crowdfunding

Voor de financiering van de SPIN Remote vragen de makers 100.000 euro op crowdfundingwebsite Kickstarter

Bij een donatie van 69 euro of meer wordt een exemplaar van de slimme afstandsbediening geleverd, mits de inzamelingsactie succesvol blijkt.

De verwachte levering van de Kickstarter-exemplaren staat gepland voor september 2015.

Een slim huis: zo werken techbedrijven aan de 'smart home'