Amazon heeft voor het eerst getoond hoe robots de efficiëntie van zijn magazijnen hebben verhoogd.

Begin 2012 kocht Amazon voor 775 miljoen dollar (622 miljoen euro) het bedrijf Kiva Systems, dat pakhuisrobots maakt.

Het was vooralsnog niet precies duidelijk hoe Amazon die robots inzet. Maar maandag kregen verschillende Amerikaanse media, waaronder Wired en AP, de apparaten in actie te zien.

De Kiva-robots, die zelf 150 kilo wegen, kunnen een metershoge stellingkast tot 340 kilo dragen. Als de kasten moeten worden gevuld met producten, rijden ze naar een medewerker die vervolgens de planken vult. Eerder moesten Amazon-medewerkers door het magazijn lopen om alle kasten te vullen.

Vervolgens moesten andere medewerkers weer spullen uit de kasten halen, als deze waren besteld. Zij liepen dagelijks vele kilometers door het magazijn. Dat is niet meer nodig, want ook in dit geval rijden de kasten nu naar een medewerker, die alleen nog maar de juiste spullen moet vinden.

Lagere kosten

Omdat de magazijnmedewerkers van Amazon niet meer tussen de kasten door hoeven te lopen, kunnen deze dichter bij elkaar staan. Dat betekent dat er meer spullen in één magazijn kunnen worden opgeslagen. Bovendien worden verschillende bestelde producten sneller bij elkaar verzameld.

De kosten van een pakhuis in Californië zijn door de komst van de robots met 20 procent gedaald, zegt operationeel directeur Dave Clark van Amazon. In dat magazijn werken tijdens de drukke feestdagen zo'n vierduizend medewerkers en drieduizend robots.

In totaal heeft Amazon vijftienduizend actieve Kiva-robots, verspreid over tien van de vijftig Amerikaanse distributiecentra. 

Clark benadrukt dat de komst van de robots geen banen zal kosten. Volgens hem krijgen de menselijke medewerkers van Amazon complexer werk en zorgen deze ervoor dat ze niet op "onmenselijk tempo" hoeven te werken.