Samsung is van plan om nog deze maand in India een telefoon op de markt te brengen die draait op het eigen besturingssysteem Tizen.

Dat meldt Reuters maandag op basis van een bericht in een Zuid-Koreaanse zakenkrant.

Volgens de krant wordt het toestel, met de naam Z1, op 10 december aangekonigd. Het apparaat zal voor minder dan 100 dollar (80 euro) worden verkocht.

Samsung werkt al lange tijd aan de ontwikkeling van Tizen, een systeem dat de afhankelijkheid van Googles Android moet verminderen. 

Apps

Eerder was het bedrijf van plan om een Tizen-telefoon in Rusland te lanceren, maar op het laatste moment werd dat plan geschrapt. Waarschijnlijk wilde Samsung wachten tot meer ontwikkelaars apps voor Tizen hadden ontwikkeld.

De eerder aangekondigde Tizen-telefoon heette Samsung Z. Het is onduidelijk of de Z1 een nieuw model is, of dat enkel de naam is veranderd.

Verschillende smartwatches en een koelkast van Samsung draaien al op Tizen. Alle telefoons van het bedrijf maken echter gebruik van Android. Samsung omschreef Tizen eerder als een systeem dat op veel verschillende soorten gadgets zou kunnen draaien en dat bijvoorbeeld ook de samenwerking tussen elektronica en auto's kan faciliteren.

Tizen: Samsungs nieuwe troef of slechts een back-up?