De nieuwste smartwatch van Samsung is eigenlijk een minitelefoon om de pols. De Gear S heeft apps, een belfunctie en een behoorlijk groot scherm. Een echt goed product blijkt het apparaat echter niet.

De Gear S is alweer de zesde smartwatch van Samsung. Het bedrijf werkte in eerste instantie met een aangepaste versie van Android, toen met het eigen besturingssysteem Tizen en vervolgens ook nog met Android Wear.

Op de Gear S is Samsung weer teruggeschakeld naar Tizen. De smartwatch van maar liefst 399 euro werkt daardoor alleen samen met nieuwere Samsung-telefoons. 

Scherm

De Gear S heeft een opvallend gebogen oled-scherm met een doorsnee van 2 inch. Dat is fors groter dan alle andere smartwatches die we tot nu toe hebben gezien. De resolutie is met 480 bij 360 pixels ook een stuk hoger, en het scherm is helder en mooi.

Hetzelfde kan niet worden gezegd over het gehele horloge. Door het schermformaat is de Gear S erg groot. Samsung kiest ervoor om het apparaat te voorzien van een zeer brede horlogeband, waardoor het apparaat nog meer opvalt om de arm. Een subtiel horloge is de Gear S bepaald niet.

De Gear S heeft geen heel grote accu, maar door het zuinige scherm dat niet constant aanblijft wordt toch een accuduur van ongeveer twee dagen gehaald.

Minitelefoon

Eenmaal gekoppeld aan een telefoon kan de Gear S zelfstandig werken: in de achterkant kan een nanosimkaart worden geschoven.

De smartwatch krijgt dan zijn eigen internetverbinding, die kan worden gebruikt om apps op de smartwatch te gebruiken. Ook kan direct vanaf het horloge worden gesms't en gebeld.

Vermoedelijk zullen de meeste mensen de Gear S echter gekoppeld houden aan hun telefoon; om de Gear S los te gebruiken is immers een extra simkaart nodig die veel mensen niet hebben. 

Bovendien is het apparaat functioneler als het horloge is gekoppeld aan een telefoon. Dan kan de Gear S namelijk ook notificaties van de smartphone tonen. De onhandige manier waarop dit gebeurt is echter slechts een van de vele manieren waarop de software van de Gear S teleurstelt.

Software

Al geruime tijd zijn veel recensenten kritisch over de software op Samsungs telefoons en tablets. Het bedrijf heeft de neiging om Android vol te proppen met eigen functies, zonder al te veel aandacht te besteden aan overzichtelijkheid, design en vloeiende prestaties.

Helaas is dat bij de Gear S niet anders. De software van de smartwatch zit vol onhandige werkwijzes, hakkelende animaties en onaangename verrassingen.

Er zijn bijvoorbeeld vrij veel handelingen nodig om notificaties door te nemen. Met één swipe naar rechts krijg je te zien welke apps meldingen hebben verstuurd, maar om te beginnen met lezen is nog een extra handeling nodig.

Heb je meerdere e-mails ontvangen, dan worden deze rommelig onder elkaar getoond zonder dat duidelijk is waar de ene e-mail eindigt en de volgende begint. 

Onoverzichtelijke e-mailnotificaties

Onoverzichtelijke e-mailnotificaties
Onoverzichtelijke e-mailnotificaties
Foto: NU.nl

Bij sommige apps van Samsung zelf, zoals de berichten-app, verschijnt ook de mogelijkheid om te reageren op een notificatie. Samsung geeft gebruikers hier de keuze: kies een standaardreactie uit een lijst, reageer met een piepklein toetsenbord op het scherm van de smartwatch, of bel degene die je een sms heeft gestuurd.

Vreemd genoeg heeft de Gear S wel spraakbesturing waarmee berichten kunnen worden verstuurd, maar vanuit het notificatiescherm wordt niet de mogelijkheid geboden om snel een reactie in te spreken.

Al met al duurt het met de Gear S minstens net zo lang om een notificatie te lezen als het duurt om je telefoon uit je zak te halen en een app te openen. Daarmee verdwijnt uiteraard het nut van de smartwatch.

Widgets

De aangeboden widgets, bijvoorbeeld van de fitness-app S Health, kunnen wel handig zijn. Je krijgt in één oogopslag te zien hoeveel stappen je op een dag hebt genomen, en kan snel een hartslag- of slaapmeting starten.

Voordeel van de Gear S is dat er ook losse apps op draaien. Op Android Wear verloopt bijna alles via de smartphone, maar de Gear heeft een soort thuisscherm met normale app-iconen.

Er is zelfs een webbrowser van Opera aanwezig op de Gear S, al is die nauwelijks functioneel. Webadressen moeten op het piepkleine toetsenbord worden ingetypt. Als dat met veel pijn en moeite succesvol lukt, dan zijn letters zelfs op mobielvriendelijke websites vaak erg klein en zijn teksten moeilijk leesbaar.

Eén echt goede en nuttige app voor de Gear S is afkomstig van de NOS. De applicatie is voorzien van een speciale snelleesfunctie, die nieuwsberichten woord voor woord toont. Helaas zijn er naast de Publieke Omroep vooralsnog nauwelijks ontwikkelaars geweest die de Gear S hebben weten te verrijken met nuttige apps.

Stembesturing

Het is mogelijk om de Gear S met de stem te besturen, al werkt dit alleen in het Engels. Ingesproken berichten worden doorgaans nauwkeurig herkend, maar het systeem werkt erg langzaam. Om een sms te verzenden zijn in totaal vier spraakopdrachten nodig, waar het apparaat elke keer lang over na moet denken.

In een test die op zich vloeiend verliep duurde het 40 seconden om een kort sms-bericht te versturen met de stembesturing van de Gear S. Een smartphone uit mijn zak halen en vervolgens gebruiken om hetzelfde bericht te typen en verzenden duurde 20 seconden.

Het toetsenbord dat kan worden gebruikt om e-mails en sms'jes te versturen is op het kleine scherm moeilijk te bedienen. De woordsuggesties werken wel vrij aardig, waardoor het typen van korte berichten nog redelijk werkt. Handiger dan typen op een telefoon is het echter bepaald niet.

Conclusie

De Gear S heeft simpelweg weinig tot geen meerwaarde boven een smartphone. De dingen waar smartwatches potentieel erg handig in zouden kunnen zijn - het snel afhandelen van notificaties, snel een glimp krijgen van wat je nú moet weten - doet de Gear S niet beter of sneller dan een telefoon.

Het is leuk dat je met de Gear S kunt bellen, maar in de praktijk is dit niet erg handig. Het geluid van je gesprekspartner schalt dan uit de speaker, dus privacy heb je niet. De Gear S is bedoeld om onderweg handig te zijn, maar hem gebruiken als telefoon in de trein of in een drukke winkelstraat is er niet bij.

De prijs van 399 euro is erg hoog, zelfs in een smartwatchmarkt vol apparaten die 200 euro of meer kosten en nog aanvoelen als bètaproducten. Hopelijk heroverweegt Samsung in de toekomst nog zijn smartwatchstrategie, want over deze dure en weinig functionele smartwatch hoeft de concurrentie zich geen zorgen te maken.

BEOORDELING