NASA heeft op ruimtestation ISS sinds een week de beschikking over een 3d-printer. Die is nu voor het eerst gebruikt om een reserveonderdeel te printen.

Dat meldt NASA.

Het gebruik van een 3d-printer moet het makkelijker maken om kapotte onderdelen in het International Space Station te vervangen. Nu moeten astronauten nog wachten op dure bevoorradingsvluchten als er onverhoopt wat sneuvelt.

Als eerste test werd de 3d-printer gebruikt voor het maken van een onderdeel voor de printer zelf. Daarbij werd direct duidelijk dat printen in de gewichtloosheid van de ruimte anders is dan op aarde.

De aanhechting van de plastic lagen waarmee de printer 3d-voorwerpen maakt blijkt in de ruimte sterker dan op aarde. De invloed van microzwaartekracht in het ISS lijkt van invloed op de prestaties van de printer.

Om meer inzicht te krijgen zullen verschillende 3d-geprinte onderdelen terug naar de aarde worden gebracht. Daar worden ze vergeleken met onderdelen die onder invloed van de zwaartekracht op aarde zijn gemaakt.

NASA is bewust begonnen met het printen van een onderdeel van de printer zelf. Sommige 3d-printers zijn zo ontworpen dat ze zichzelf volledig onderdeel voor onderdeel kunnen uitprinten. Dat moet ervoor zorgen dat astronauten op termijn zelf 3d-printers kunnen repliceren. De printer wordt momenteel nog door het grondcontroleteam aangestuurd.

Zo werkt de 3d-printer in het ISS

Waarom er voorlopig nog geen 3d-printer bij u thuis staat