Britse onderzoekers hebben een smartphone-adapter en -app ontwikkeld die kan worden gebruikt om oogonderzoek te verrichten.

De Peek Retina kan aan de camera van een smartphone worden geklikt en maakt vervolgens in hoge kwaliteit beelden van het oog.

Normaal is daar grote en kostbare apparatuur voor nodig, maar op een Indiegogo-pagina kunnen geïnteresserden 60 pond (75 euro) betalen om een Peek Retina te kopen of aan een dokter te doneren.

Video: Waarom Peek Retina?

Het apparaat is ontwikkeld door de universiteit van Strathclyde en de Britse Nationale Gezondheidsdienst in Glasgow. Zij werken samen met Artsen zonder Grenzen en het internationale agentschap voor de preventie van blindheid (IAPB).

Retina

Oogziektes en andere aandoeningen als diabetes zijn vast te stellen met een goede blik op de retina. Als hier alleen een smartphone met goedkope adapter voor nodig is, verwachten de onderzoekers dat er veel meer oogonderzoeken kunnen worden uitgevoerd in arme landen waar de dure apparatuur niet voorhanden is.

Oogfoto gemaakt met Peek en Galaxy S3

Oogfoto gemaakt met Peek en Galaxy S3
Oogfoto gemaakt met Peek en Galaxy S3
Foto: Peek

Volgens de initiatiefnemers kan een arts met de Peek Retina ruim duizend oogonderzoeken per week uitvoeren. De diagnose kan bovendien op afstand worden gesteld als degene die de Peek Retina bedient zelf geen verstand heeft van oogaandoeningen.

In totaal hopen de onderzoekers 70.000 pond (88.000 euro) op te halen. Toegevoegd aan een beurs die eerder werd uitgereikt door Ted.com en Mazda moet dit voldoende zijn om de ontwikkeling over een jaar af te ronden.