De opkomende smartphonefabrikant Xiaomi heeft de uitrol naar nieuwe landen uitgesteld.

Dat laat Hugo Barra, vicepresident internationale uitbreiding bij het Chinese Xiaomi, aan Bloomberg weten.

Het bedrijf werd vier jaar geleden opgericht en was lange tijd alleen actief in China. Dit jaar werden India, Singapore, Maleisië en de Filipijnen daaraan toegevoegd.

Het idee was om in 2014 in tien landen actief te zijn, maar dat is niet gelukt. "Onze focus is dat we één land per keer toevoegen en ons richten op het uitbrengen van alle producten in dat land voor we naar een nieuw land gaan", aldus Barra tegenover Tech in Asia.

"We realiseerden ons dat we ons uitbreidingsdoel te scherp hebben gesteld, we moeten terugschalen."

Productie

De problemen liggen vooral bij de productiecapaciteit. Xiaomi heeft zelf geen fabrieken, maar laat Foxconn smartphones produceren. Het bedrijf verkoopt echter meer toestellen dan verwacht. Door de productieproblemen is de introductie in Thailand, Rusland, Mexico, Brazilië en Turkije uitgesteld naar volgend jaar.

Voor de komende tijd focust het bedrijf zich op India waar het naar eigen zeggen "enorme aantallen" smartphones verkoopt.  

Westerse markten

De uitbreiding naar westerse markten laat mogelijk nog langer op zich wachten. Eerder stelde het bedrijf dat het hoopte in 2015 naar Noord-Amerika uit te breiden. Xiaomi maakt vooral betaalbare telefoons.

Dit jaar verkoopt de fabrikant naar verwachting 70 miljoen telefoons. In het derde kwartaal bleek uit cijfers van marktonderzoeker IHS al dat Xiaomi momenteel de derde fabrikant is, achter Apple en Samsung. 

Waarom uw smartphone steeds goedkoper wordt