Samsung heeft een systeem ontworpen dat bijvoorbeeld verlamde patiënten een computer laat besturen met oogbewegingen zonder draagbare apparatuur zoals een bril.

Dat maakt het Zuid-Koreaanse bedrijf dinsdag bekend.

De Eyecan+ is een apparaat dat onder een monitor wordt gehangen en zo de oogbewegingen van de gebruiker volgt.

De gebruiker kan zowel zitten als liggen waardoor de Eyecan+ ook gebruikt kan worden door bedlegerige patiënten. Het product is gericht op mensen met bijvoorbeeld de spierziekte ALS.

Achttien opties

De gebruiker moet op zo'n 60 tot 70 centimeter van het scherm af zitten of liggen. De eerste keer zal het systeem moeten kalibreren om de oogbewegingen goed te kunnen registreren. De gebruiker kan zelf de gevoeligheid instellen.

Vervolgens is er de mogelijkheid om een rechthoekig of rond menu te kiezen met achttien opties zoals kopiëren, plakken, alles selecteren, slepen, scrollen en zoomen. Deze opdrachten kunnen worden uitgevoerd door naar de betreffende knop in het menu te kijken en te knipperen.

Open source

Samsung zal de Eyecan+ niet commercieel uitbrengen, maar heeft een aantal exemplaren gemaakt die geschonken zullen worden aan goede doelen. Op korte termijn zullen de technologie en het ontwerp van het product open source beschikbaar worden gemaakt voor derden waarna zij Eyecan+ commercieel zouden kunnen uitbrengen.

Het bedrijf bracht begin 2012 al een eerste versie van Eyecan uit, maar volgens het bedrijf is de nieuwe variant veel gevoeliger. Bovendien ging het bij de eerste versie nog om een bril met een extra module daarop om de oogbeweging te meten.

Concurrentie

Samsung is niet de enige die aan dit soort technologieën werkt. Begin 2013 toonde Tobii al de Gaze die een soortgelijke functionaliteit heeft. Philips toonde onlangs een systeem voor het besturen van gadgets met hersenbesturing.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf hoopt met zijn Eyecan+ dit soort producten breder beschikbaar te maken. Of er al interesse is vanuit derden is niet bekend.

Bekijk onze hands-on video met de Tobii Gaze