In de Verenigde Staten wordt het mogelijk verplicht dat drones bij commercieel gebruik bestuurd worden door een piloot met vliegervaring.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen, die bekend zouden zijn met het voorstel dat de Federal Aviation Commission hiervoor in wil dienen.

De FCC verwacht het voorstel nog voor het einde van dit jaar officieel aan te kondigen, gevolgd door een periode waarin belanghebbenden feedback kunnen geven.

In het voorstel zou onder meer staan dat drones voor commercieel gebruik enkel door getrainde piloten bestuurd mogen worden.

Zij moeten naar verluidt uren aan vliegervaring hebben en daarbij ook in bemande vliegtuigen hebben gevlogen om in aanmerking te komen voor een certificaat.  

Verder zouden de drones bij commercieel gebruik enkel overdag toegestaan zijn, nooit hoger dan zo'n 120 meter mogen vliegen en altijd in het zicht van de piloot moeten blijven. 

Dit zou de plannen van bijvoorbeeld Amazon, dat drones wil inzetten voor pakketbezorging, van tafel vegen. Het internetbedrijf riep eerder juist op om versoepeling van de huidige regelgeving.

Drones tot 25 kg

Volgens de bronnen van de Amerikaanse zakenkrant zouden de voorgestelde regels gaan gelden voor alle drones met een gewicht van omgerekend 25 kilogram of minder.

Daarmee zou dus geen onderscheid gemaakt worden tussen lichte drones, zoals quadcopters, en zwaardere drones. 

Commercieel gebruik is op dit moment nog beperkt tot eigen terrein en een klein aantal testomgevingen verspreid over het land. De Amerikaanse regels voor hobbyisten zijn een stuk soepeler.

Ook de Europese Unie werkt aan regelgeving omtrent drones, maar daar is nog geen voorstel voor ingediend. 

De vijf meest indrukwekkende drones

De drie tofste Nederlandse drones