Na de slechte prestaties van de mobiele tak van Samsung overweegt het bedrijf een grote wissel in de directie.

Daarbij zou onder meer worden bediscussieerd of JK Shin nog wel hoofd van de mobiele tak moet blijven, vertellen anonieme bronnen maandag aan de Wall Street Journal.

Onder het leiderschap van Shin is Samsung de grootste smartphonemaker ter wereld geworden. Hij staat al sinds 2009 aan het hoofd van de mobiele tak en is inmiddels ook co-ceo van heel Samsung.

Mogelijk wordt de mobiele afdeling toegevoegd aan het portfolio van BK Yoon, een andere co-ceo die nu leider is van de afdelingen die keukenapparatuur en televisies maken. 

Slim huis

Hij zou zich dan ook kunnen richten op het produceren van apparaten voor een 'slim huis'. Samsung toonde eerder al veel interesse in het maken van huishoudelijke elektronica die met smartphones kunnen worden bestuurd. 

De Zuid-Koreaanse techgigant nam onder meer de startup Smartthings over. Dat Amerikaanse bedrijf maakt onder meer slimme lampen, sloten en beveiligingscamera's.

Galaxy S5

De smartphonetak van Samsung heeft het sinds dit jaar moeilijk, na jaren van sterke verkopen voor zijn Galaxy-telefoons. De winst halveerde in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens bronnen van de Wall Street Journal presteerde de Galaxy S5 een stuk minder goed dan verwacht. Samsung had op basis van een onderzoek bij providers geschat dat het toestel 20 procent meer verkocht zou worden dan de Galaxy S4.

Uiteindelijk lagen de verkopen echter zo'n 40 procent lager dan verwacht. Het toestel zou in de eerste drie maanden 12 miljoen keer zijn verkocht, tegenover 16 miljoen verkochte exemplaren van de Galaxy S4. Alleen in de VS stegen de verkopen.

Niet zeker

De bronnen zeggen te verwachten dat Yoon de mobiele divisie overneemt, maar dat deze beslissing nog niet helemaal zeker is. De derde co-ceo van Samsung, Kwon Oh-Hyun, zou hoofd van de chip- en displayafdelingen blijven.

Samsung wilde niet reageren op het bericht.

Bekijk de winst- en omzetdaling van Samsung in twee grafieken

Een slimmer huis: Zo werken techbedrijven aan de 'smart home'