Samsung wil een verbod op Nvidia Geforce-videokaarten en Tegra-chips, omdat de hardware patenten zou schenden van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Dat meldt Bloomberg. Samsung heeft de United States International Trade Commission (USITC) gevraagd de import van Nvidia-hardware te blokkeren.

Het is vooralsnog niet bekend welke patenten Nvidia met zijn videokaarten en mobiele chips zou schenden. Samsung wil daarbij dat ook derde partijen geen Nvidia-hardware meer fabriceren, zoals Biostar en Evga. Deze fabrikanten ontwikkelen op basis van Nvidia-technologie eigen videokaarten.

Nvidia zegt naar het kort geding "uit te kijken". Een klacht bij de USITC neemt normaliter veel minder tijd in beslag dan een rechtszaak.

Geschil

Het geschil tussen beide partijen begon in september van dit jaar, toen Nvidia naar de USITC stapte omdat Qualcomm en Samsung Nvidia-patenten zouden schenden. 

De patenten hebben betrekking op technologie die de videoprestaties van hardware verbetert. Nvidia vroeg vervolgens om een importverbod in de VS op Snapdragon-chips van Qualcomm en Exynos-chips van Samsung.

Samsung reageerde door Nvidia te beschuldigen van het schenden van acht patenten van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Nu wil Samsung ook een importverbod op bepaalde Nivida-hardware.

Benchmarkmanipulatie

Ook beschuldigt Samsung Nvidia van het manipuleren van benchmarkresultaten, waardoor het lijkt alsof de Tegra K1-chip uit de Nvidia Shield Tablet beter is dan de Exynos 5433 uit de Galaxy Note 4. Dat is volgens Samsung niet het geval. Nvidia ontkent de claims.

Een jaar geleden bleek juist dat verschillende telefoonfabrikanten, waaronder Samsung, hun processors sneller lieten draaien als benchmark-apps werden gebruikt. Daardoor kwamen hogere resultaten uit de tests dan daadwerkelijk met het apparaat zouden kunnen worden gehaald in andere apps.

Nvidia Shield Tablet review: Indrukwekkende tablet voor gamers

Galaxy Note 4: Samsung blijft overeind ondanks toenemende concurrentie