Een tv met de helderheid alsof je buiten loopt. Een tv met kleuren die je huidige toestel in één klap achterhaald laat lijken. Een tv die je hele woonkamer beïnvloedt om je in een film te trekken. Een tv die precies weet wat je wilt.

Dat is naar verluidt de tv van de toekomst. 

“Stel je voor dat je je depressief voelt, dan komt je tv met je favoriete cabaretier.”

Een klein groepje journalisten schuifelt eerder deze week van de ene kleine kamer naar de andere om geheime prototypes en vergezochte toekomstvisies te bekijken. Foto's maken is bijna overal verboden.

TP Vision, het bedrijf dat de tv's voor Philips maakt, heeft in het Belgische Gent een nieuw innovatiecentrum geopend. Het geeft tijdens een speciale rondleiding een blik in de toekomst. Hoe ziet Philips de tv de komende jaren ontwikkelen?

In een donkere ruimte staan bureaus tegen de muren met daarop acht tv's. Vier rechts en vier links. De rechter tv's staan allemaal aan. De tweede op rij geeft een mat beeld met doffe kleuren. De andere modellen springen direct in het oog vanwege helderheid of kleur.

Die tweede tv is er net zo een als u thuis heeft staan. Die tv's kunnen veel kleuren die in de echte wereld bestaan niet tonen en komen qua helderheid niet eens in de buurt van wat we kunnen waarnemen.

Links en rechts: HDR, midden: normale tv

Links en rechts: HDR, midden: normale tv

De andere drie modellen in de ruimte beschikken over een bepaalde vorm van HDR, High Dynamic Range, en die techniek moet de tv-wereld op z'n kop zetten. Eerder dit jaar toonde audiobedrijf Dolby al een concept tv met deze technologie en Philips heeft nu een eigen techniek ontwikkeld.

De HDR-tv met deze nieuwe technologie kan heel donkere en heel lichte kleuren tegelijkertijd tonen en de kleuren zelf zijn levendiger en feller.

De tv beschikt dan ook over een helderheid van 4.000 candela per vierkante meter (cd/m2). Ter vergelijking: de huidige tv's hebben maximaal 500 cd/m2, direct zonlicht is 2 miljard cd/m2 en het menselijk oog kan 100 miljoen cd/m2 waarnemen.

De truc van HDR is om niet alle beelden op de maximale helderheid te tonen. Een zon werd op de HDR-tv veel feller getoond dan een raamkozijn van dezelfde kleur wit.

Bij een niet-HDR-tv zou een hogere helderheid zorgen voor fletse kleuren, maar dankzij de nieuwe technologie krijgen tv's een hoger kleurbereik (vooral meer groen en blauw) en diepere kleurtinten.

Links de HDR en 4.000 cd/m2, rechts normale beelden

Links de HDR en 4.000 cd/m2, rechts normale beelden

Donkere gedeelten bevatten op de HDR-tv meer detail en een koplamp of lantaarnpaal komt bijna als echt licht over. Dolby gaf eerder al te kennen uiteindelijk naar een scherm van 20.000 cd/m2 toe te willen.

Omdat de opgenomen en uitgezonden beelden ook aangepast moeten worden aan HDR zal het nog minimaal vijf jaar duren voor je echt veel aan zo'n HDR-tv hebt. TP Vision verwacht dat er in 2016 wel al tv's zijn die 1.000 cd/m2 kunnen tonen.

Betere oled-tv's

In dezelfde ruimte staat een Philips-tv met een oled-paneel van LG. Philips maakt in tegenstelling tot LG nog geen oled-tv's. Samsung heeft de productie onlangs gepauzeerd  en Sony en Panasonic kijken er nu samen naar.

Hoewel nu al beschikbare oled-schermen op sommige vlakken een flinke verbetering zijn in vergelijking met lcd, gaat de technologie in de toekomst een nog groter verschil maken. TP Vision werkt in zijn lab aan het verbeteren van de oled-schermen.

Dat gebeurt met beeldbewerking. Het bedrijf vindt de algemene helderheid en kleurweergave minder goed dan bij lcd. De hogere piekhelderheid, goede kijkhoeken en diepere zwartwaardes wegen volgens TP Vision niet tegen die nadelen op.

De tv van Philips in het lab toonde een video waarbij elke paar seconde de nieuwe oled-techniek van TP Vision werd aan- en uitgezet. Het kleurbereik was duidelijk groter en er was meer detail te zien in kleine objecten.

Wanneer de tv klaar is voor de verkoop wilde het bedrijf niet zeggen, maar er wordt gehint naar een introductie in 2015.

De levende woonkamer

Ambilight, het paradepaardje van Philips, komt ook aan bod. Bij ambilight-tv's wordt de muur rond de televisie verlicht met led-lampjes op de achterkant. Dat moet rustiger zijn voor de ogen en de kijkbeleving beter maken.

In een nagebouwde woonkamer toonde TP Vision een gewaagde toekomstvisie waarbij niet alleen gekleurd licht te zien is op de muur op basis van wat er op de tv wordt getoond, maar waarbij de beelden van de tv worden gekopieerd en voorspeld.

Op de muur rond de tv werd het silhouet van een skiër die uit beeld ging getoond alsof hij daar verder skiede. Het leidt enorm af van de beelden op de tv zelf en klopt vaak niet helemaal met het beeld op de tv.

Een interessantere visie is het gebruiken van de gehele woonkamer. Hue-lampen van Philips kunnen nu al gekoppeld worden aan een tv om op basis van beelden in een film van kleur en intensiteit te veranderen. TP Vision onderzoekt nu of het met doorzichtige led-lampjes ook gordijnen en tapijten kan laten oplichten om de gehele woonkamer onderdeel van de tv te maken.

Slimme assistent

Van de laatste ontwikkeling was helaas nog geen demo beschikbaar. TP Vision wil van de tv een soort slimme assistent maken. Het centrum van de woonkamer.

"Stel je voor dat je wakker wordt en in je pak de woonkamer inloopt. Je tv ziet je kleding en weet hoe laat het is. Hij laat je direct het laatste nieuws zien, want daar heb je dan behoefte aan", legt Jan Vanhoutte, hoofd van de smart tv-afdeling, uit.

Met die camera wil TP Vision zelfs emotie gaan herkennen. Voel je je depressief of ben je geïrriteerd? Dan weet je tv wat je favoriete cabaretier is en suggereert hij een show om je op te vrolijken. Zit je samen met je partner? Dan krijg je andere suggesties.

"Ben je 's avonds een serie aan het kijken, maar kijken al je vrienden naar die nieuwe talkshow? Dan laten wij je weten dat je daar misschien ook naar moet gaan kijken zodat je de volgende dag mee kan praten", gaat Vanhoutte verder.

Hij wil suggesties niet alleen baseren op kijkgedrag op tv's, maar ook op welke video's je op Youtube en Facebook kijkt.

Daarnaast moet de tv informatie van de slimme thermostaat gaan tonen en automatisch slimme lampen en gordijnen gaan aansturen. "Stel je voor dat de bel gaat en het tv-programma automatisch pauzeert. Je ziet vervolgens de beelden van je beveiligingscamera bij de voordeur en kan via je tv communiceren."

Omdat de concurrenten van Philips de deuren van hun innovatiecentra niet geopend hebben, is het gissen waar zij precies mee bezig zijn. Begin januari tijdens gadgetbeurs CES zullen alle grote fabrikanten zoals LG en Samsung weer nieuwe tv's uit de doeken doen.

Meer over de voor- en nadelen van oled, gebogen schermen en ultra hd

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend