De nieuwste Nexus-tablet wordt gemaakt door HTC. Samen met Google kiest het bedrijf voor een nieuw formaat en zeer indrukwekkende specificaties. 

Met twee generaties van de onvolprezen Nexus 7 maakte Google kleine tablets betaalbaar en goed. Met de Nexus 9 volgt het bedrijf een andere strategie: de tablet wordt verkocht voor 389 euro, even duur als goede Android-tablets van concurrenten.

De Nexus 9 ziet er dan ook zeer mooi uit en heeft een uitstekende bouwkwaliteit. De achterkant is gemaakt van matkleurig kunststof dat ongeveer hetzelfde aanvoelt als de behuizing van de Nexus 5.

Bekijk de videoreview:

Formaat

Met een gewicht van 425 gram is de Nexus 9 niet de lichtste tablet en met een doorsnee van 7,9 millimeter is hij ook niet de dunste. De randen om het scherm zijn echter redelijk bescheiden en over het algemeen voelt de tablet niet onnodig log.

Door het formaat van 9 inch ligt de Nexus 9 tussen twee gangbare tabletformaten in. Veel tablets hebben een scherm van rond de 10 inch of een scherm van tussen de 7 en 8 inch. Het 9 inch-formaat blijkt een mooi compromis hiertussen.

De hoge schermresolutie van 2048 bij 1536 pixels maakt het apparaat geschikt voor lezen en het spelen van games in hoge resolutie. De kleurweergave is hierbij uitstekend.

Prestaties

De Nexus 9 bevat de indrukwekkende Nvidia Tegra K1-chip, die we eerder zagen in de Shield Tablet van Nvidia zelf. Dat apparaat was specifiek gericht op gamers en leverde dan ook de beste prestaties die we tot nu toe op een Android-apparaat zagen.

De prestaties van de Nexus 9 wijken hier niet ver van af. In de praktijk voelt de tablet altijd snel aan. Waar veel Android-tablets nog wel eens willen haperen, is daar bij de Nexus 9 totaal geen sprake van. 

De accuduur van de Nexus 9 is goed in orde. Tijdens het spelen van een video op gemiddelde helderheid hield het apparaat het ongeveer 8 uur uit. Dat is vergelijkbaar met veel andere recente tablets, waaronder de iPad Air 2 en Galaxy Tab S.

Android 5.0

Misschien wel de belangrijkste vernieuwing in de Nexus 9 is de toevoeging van Lollipop. De nieuwe versie van Android heeft een mooier en consistenter uiterlijk, en biedt verschillende goede nieuwe functies.

Zo zijn het notificatie- en instellingenmenu in de tabletversie van Android gecombineerd. Na één keer naar beneden swipen worden notificaties getoond, en na een extra swipe komen ook verschillende instellingen tevoorschijn.

Dat gaat nu gepaard met mooiere animaties en biedt toegang tot een aantal nieuwe functies, zoals het versturen van je Android-scherm naar een Chromecast of het aanzetten van de zaklampfunctie.

Notificaties worden nu ook op het vergrendelscherm getoond. Het is mogelijk om in te stellen dat vertrouwelijke notificaties, bijvoorbeeld uit e-mailapps, hier niet verschijnen.

De enige kanttekening die er nog bij Android 5.0 op de Nexus 9 valt te zetten, is dat er af en toe bugs optreden. Aan het eind van de reviewperiode leek dit minder vaak voor te komen, dus Google weet met app-updates schijnbaar snel verbeteringen toe te passen.

Camera en geluid

De camera heeft een sensor van 8 megapixel. Echt in de topklasse valt de camera niet, maar vergeleken met de meeste Android-tablets zijn de resultaten heel behoorlijk. Kleuren worden nauwkeurig weergegeven en de hoeveelheid ruis valt mee.

Foto gemaakt met Nexus 9

Foto gemaakt met Nexus 9

Een nadeel is dat de lens van de camera vrij ver uit de behuizing steekt. Dit leverde niet direct problemen op, maar lijkt bij langdurig gebruik mogelijk schadegevoelig te zijn.

Opslag

Een groter probleem voor Nexus 9-eigenaren is de meegeleverde opslagruimte: de standaardversie van 389 euro heeft 16 GB opslag en voor 32 GB moet maar liefst 90 euro extra worden neergelegd. In tegenstelling tot de meeste andere Android-tablets is uitbreiden met een sd-kaart niet mogelijk.

Bij de Nexus 6, die ook geen MicroSD-slot bevat, heeft Google ervoor gekozen om het apparaat alleen in formaten van 32 of 64 GB aan te bieden. Dat was bij de Nexus 9 ook beter geweest.

Conclusie

Op de karige opslagruimte na is de Nexus 9 op alle vlakken een prima tablet. Met name de prestaties en het scherm maken indruk.

De Nexus 9 is ook een mooie tablet, al weten concurrenten als de iPad Air 2 en Sony Xperia Z2 Tablet meer indruk te maken met hun dunne en opvallende ontwerp.

De belangrijkste reden om de tablet te kopen is de kale versie van Android 5.0 die standaard geïnstalleerd is, en veel verbeteringen doorvoert. Met een prijs van 389 euro is de nieuwe Nexus-tablet niet zo goedkoop als we van eerdere modellen gewend zijn, maar gezien de prima prestaties is hij niet te duur.