Sandisk brengt een flashdrive op de markt speciaal voor iPhone en iPad. De zogeheten Sandisk iXpand is uitgerust met zowel een usb 2.0-plug als een Lightning-connector, en een interne batterij. 

Het geheugen van iPhones of iPads is niet uitbreidbaar met usb-sticks of sd-kaartjes, omdat de apparaten niet over de benodigde poorten beschikken. 

Naast de normale mogelijkheden om diverse typen bestanden van het apparaat naar de flashdrive (of andersom) te kopiëren via een speciale app, beschikt het apparaatje ook over een ingebouwde videospeler. Daardoor hoeven filmpjes dus niet eerst naar de iPhone of iPad worden gekopieerd voordat ze kunnen worden afgespeeld. 

De iXpand werkt met de iPhone 5, iPad Air en iPad mini of nieuwere modellen, met tenminste iOS 7. De flashdrive komt in uitvoeringen met 16, 32 en 64 GB die respectievelijk 59,99, 79,99 en 119,99 dollar kosten. Officiële Europese prijzen en nog niet bekend. De geheugensticks worden vanaf 16 november geleverd in de VS en komen begin volgend jaar naar Europa.

Sandisk is overigens niet de eerste die een geheugenstick met Lightning-connector op de markt brengt. Fabrikant Hyper bracht al eerder via crowdfundingsite Kickstarter de iStick op de markt, die ongeveer hezelfde werkt.