De populariteit van iOS 8 blijft fors achter bij vorige versies van het mobiele besturingssysteem. Na 55 dagen gebruikt 56 procent van de iPhone- en iPad-bezitters iOS 8.

Dat blijkt uit cijfers van Apple zelf.

De gegevens stammen van 10 november en zijn gebaseerd op de apparaten die verbinding maken met de App Store van Apple.

56 procent draait inmiddels op iOS 8 terwijl iOS 7 nog goed is voor 40 procent. De rest draait op oudere versies van de software van Apple.

Dat betekent dat iOS 8 nauwelijks gegroeid is in vergelijking met 27 oktober toen Apple voor het laatste cijfers deelde en de adoptie van de nieuwe versie van het besturingssysteem op 52 procent stond.

Langzamer

Sowieso blijft de verspreiding van iOS 8 (52 procent) fors achter bij die van eerder versies. Volgens statistiekenverzamelaar Fiksu stond iOS 7 na hetzelfde aantal dagen al op bijna 66 procent van alle apparaten en bij iOS 6 was dat zelfs 69 procent. Ook iOS 5 uit 2011 deed het met 53 procent net iets beter dan iOS 8.

Mixpanel, dat ook bijhoudt welke software toestellen draaien op basis van miljoenen apps, stelt dat iOS 7 zelfs al op 76 procent van de iPhones en iPads draaide na 55 dagen. Volgens de gegevens van Mixpanel is dat nu bij iOS 8 'slechts' 58 procent.

Apple zelf deelde bij iOS 7 nog niet regelmatig percentages, maar liet 15 december 2013 (88 dagen na het uitbrengen van iOS 7) weten dat de software toen op 76 procent van alle iOS-toestellen draaide.

Problemen

Direct na de lancering van iOS 8 eind september bleek al dat het besturingssysteem minder populair was dan zijn voorgangers. Ten eerste gingen er berichten dat oudere toestellen trager zouden worden, maar er ontstonden ook problemen met het formaat van de update. Veel gebruikers hadden niet voldoende ruimte vrij op hun iPhones.

Bovendien werd een kleine update aan iOS 8 door Apple teruggetrokken nadat tal van gebruikers geen mobiele verbinding meer hadden. Tot slot lijkt iOS 8 aan de buitenkant een kleinere update dan iOS 7 terwijl er juist veel nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden voor apps zijn toegevoegd.

Bekijk de belangrijkste veranderingen in iOS 8

Dit zijn de beste apps voor iOS 8