De aparte Facebook Messenger-app telt inmiddels wereldwijd ruim vijfhonderd miljoen maandelijkse gebruikers.

Dat meldt Facebook op zijn website

In totaal heeft Facebook ruim 1,35 miljard maandelijks actieve gebruikers, waarvan meer dan een derde dus Facebook Messenger gebruikt. Whatsapp, dat ook eigendom is van Facebook, telt er ruim zeshonderd miljoen. 

Facebooks aparte berichtenapp maakte in korte tijd een grote groei door, hoofdzakelijk doordat Facebook de app verplicht is gaan stellen. In Nederland bleek het gebruik van Facebook Messenger in september van dit jaar zelfs te zijn verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden.

Facebook omslachtig

Sinds eind juli is het niet meer mogelijk om in de gewone Facebook-app op berichten te reageren. Er komen nog wel notificaties binnen, maar wie daarop tikt wordt naar Facebook Messenger gestuurd.

Facebook was al sinds 2013 bezig om mensen naar de aparte app door te verwijzen. Onlangs maakte ceo Mark Zuckerberg de exacte gedachtengang bekend achter het splitsen van Facebooks tijdlijn en chatfunctie.

Volgens hem was dit nodig om communiceren via Facebook net zo snel te maken als populaire berichtenapps zoals Whatsapp. Berichten naar elkaar sturen via de gewone Facebook-app zou te omslachtig zijn geweest.

Bekijk vijf alternatieven voor Facebook Messenger en Whatsapp