Het Chinese Xiaomi, dat in 2010 is opgericht, heeft zijn winst de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van interne Xiaomi-documenten. Het bedrijf was in het derde kwartaal van 2014 de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld.

De nettowinst van Xiaomi bedroeg in 2012 307 miljoen dollar. In 2014 is dit bedrag bijna verdubbeld naar 566 miljoen dollar. De omzet van dit jaar bedraagt volgens de documenten 4,4 miljard dollar.

In de documenten staat tevens dat Xiaomi verwacht dat de nettowinst in 2015 met zo'n 75 procent gaat toenemen.

Xiaomi

Xiaomi is vier jaar geleden opgericht door acht zakenpartners en kreeg investeringen van onder andere chipfabrikant Qualcomm. Het bedrijf verkoopt smartphones voor bijna de kostprijs en verdient zijn geld met extra softwarediensten op MIUI, het mobiele besturingssysteem van de toestellen dat op Android is gebaseerd.

De goedkoopste Xiaomi-smartphone is de Redmi 1S met een prijs van 114 dollar. Het huidige vlaggenschip, de Mi4, kost 327 dollar en beschikt over een 5 inch full-hd-scherm, Snapdragon 801-chip, 3 GB werkgeheugen en een 13 en 8 megapixel-camera.

China en Taiwan

De smartphones van Xiaomi worden officieel alleen in China en Taiwan verkocht, maar het bedrijf begint zijn toestellen ook in onder andere Mexico, Rusland, India en Vietnam te verkopen. Nederland behoort vooralsnog niet tot de landen waar Xiaomi zijn smartphones wil gaan verkopen.