Computerfabrikant Dell gaat volgend jaar meer Windows- en Android-apparaten uitbrengen met dieptegevoelige 3d-camera's, in plaats van de gebruikelijke 2d-camera's. 

Later deze maand brengt Dell al een Android-tablet op de markt met zo'n camera, de Venue 8 7000. In de loop van volgend jaar zullen er meer tablets en pc's volgen, bevestigt Dell tegenover PCWorld. "We investeren niet alleen voor dit product in een 3d-camera", aldus Neil Hand, die over de tablet-afdeling van Dell gaat.

De zogenoemde Realsense-technologie is ontwikkeld door Intel. Met behulp van twee camera's kan een apparaat 3d-beelden schieten en herkennen hoe ver objecten zich van de camera bevinden. Op een afstand van zes meter neemt de nauwkeurigheid van de camera echter snel af, zegt Hand. 

Realsense is vooral bedoeld als manier om bewegingsbesturing in bijvoorbeeld laptops mogelijk te maken. De Realsense-technologie zou in detail hand- en vingerbewegingen kunnen herkennen, waarmee apparaten zouden kunnen worden bediend.

De nieuwe tablet van Dell heeft de Realsense-camera's echter aan de achterkant van de tablet geplaatst, samen met een losse 8 megapixel-camera. De Realsense-technologie voegt diepte-informatie toe aan foto's, zodat bijvoorbeeld achteraf kan worden scherpgesteld.