De Franse toezichthouder op het gebied van gezondheid heeft geadviseerd kinderen tot zes jaar niet naar 3d-tv’s te laten kijken.

Het advies van toezichthouder ANSES, een equivalent van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), werd donderdag uitgegeven.

De ANSES baseert zich naar eigen zeggen op recente onderzoeken en concludeert dat 3d-beelden negatieve gevolgen kunnen hebben voor gezondheid van vooral kinderen omdat de ogen zich op verschillende punten moeten focussen.

Het adviseert daarom om kinderen tot zes jaar niet naar deze beelden te laten kijken het bij kinderen tot 13 jaar te matigen.

Onderzoeken

Al sinds de opkomst van 3d-films in bioscopen wordt er gesproken over de effecten van 3d. In 2011 werd uit onderzoeken zowel geconcludeerd dat er wel en geen gevolgen waren voor kinderen. Nintendo waarschuwt sinds 2010 voor het bekijken van 3d-beelden door kinderen.

Omdat 3d inmiddels ook te vinden is in tv’s, smartphones en games acht de ANSES nieuwe richtijnen noodzakelijk. Het Franse orgaan kan overigens alleen een advies geven, de overheid hoeft daar niets mee te doen.

In Italië is een soortgelijk advies al eerder gegeven. De NVWA zoekt nog uit of er in Nederland gekeken is naar de gevolgen van 3d-beelden op kinderen.