Google Glass creëert mogelijk een kleine blinde vlek die het zicht van de drager belemmert.

Dat meldt de New York Times dinsdag op basis van een onderzoek in The Journal of the American Medical Association. 

In het relatief kleine onderzoekje, uitgevoerd op drie testpersonen, werd het dragen van een normale bril vergeleken met de slimme bril van Google.

De wetenschappers concluderen dat er bij het dragen van het apparaat rechtsboven een kleine, maar "klinisch betekenisvolle" belemmering voor het zicht ontstaat. In het onderzoek is niet gekeken naar de functies van de slimme bril, of de software die er op draait. 

Open deur

De hoofdonderzoeker, professor Tsontcho Ianchulev van de University of California, erkent dat zijn conclusie een open deur is. "Doe je favoriete zonnebril, bril, pet of capuchon op en je merkt al gauw dat dit onderzoek niets nieuws vertelt: het dragen van iets op je hoofd belemmert het zicht."

Hij zegt geen boze bedoelingen te hebben en zelfs een fan van gadgets te zijn; hij heeft zelf ook een Google Glass. Toen hij de bril een keer ophad tijdens het rijden, belemmerde het dikkere frame aan de rechterkant echter zijn zicht, waardoor hij bijna een ongeluk veroorzaakte. Zo kwam hij op het idee om de slimme bril verder te onderzoeken.

De wetenschapper zegt dat het onderzoek een eerste kijkje is naar een mogelijk probleem: "De impact van Google Glass op het zicht bij dagelijks gebruik zou beter begrepen moeten worden." 

Volgens Google, dat zelf soortgelijk onderzoek heeft gedaan, wordt het belemmerde zicht gecompenseerd met het andere oog. 

Drie maanden met Google Glass in Nederland

Tien mythes over Google Glass

Bekijk vijf alternatieven voor Google Glass