Oculus VR, het bedrijf achter de virtual reality-bril Oculus Rift, is bezorgd dat concurrenten slechte producten op de markt zullen gaan brengen.

Dat vertelde de directeur van het door Facebook overgenomen bedrijf in een toespraak tijdens de conferentie Web Summit in Dublin.

Brendan Iribe liet volgens de Guardian weten dat hij bijvoorbeeld Sony al uitgenodigd heeft om het laatste model van de Oculus Rift te bekijken: "Maak jullie product asjeblieft minstens zo goed als die van ons."

Iribe maakt zich zorgen om misselijkheid en desorientatie na het dragen van virtual reality-brillen. Vroege versies van de Oculus Rift hadden dat effect ook, maar volgens de directeur wordt dat probleem voor het product in de verkoop gaat opgelost.

Verpesten

Hij roept concurrenten op ook te wachten tot deze problemen weg genomen kunnen worden om zo een slechte indruk te voorkomen. Volgens CNET is Oculus bang dat de concurrentie anders de markt verpesten.

"We kijken uit naar de start van deze industrie", aldus Iribe. "Maar tegelijkertijd maken we ons een beetje zorgen om de grotere bedrijven die misschien producten uitbrengen die nog niet helemaal klaar zijn."

Ontwikkeling

Iribe wil nog steeds niet exact zeggen wanneer de consumentenversie van de Oculus Rift klaar zal zijn, maar hij stelt dat hij liever in maanden dan jaren praat. “Maar het zijn nog veel maanden, niet slechts een paar.”

Sinds Facebook zijn bedrijf dit jaar voor 2 miljard dollar overnam, zijn vooral veel nieuwe medewerkers aangenomen. Het team groeide van vijftig mensen begin 2014 naar ruim tweehonderd nu. Met de nieuwe medewerkers wordt volgens Iribe geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling in aanloop naar de consumentenversie.

Virtuele wereld

Met de Oculus Rift op lijkt het voor gebruikers alsof ze zich in een andere wereld bevinden. De bril sluit het zicht af en toont een virtuele wereld in 360 graden die meebeweegt met het hoofd.

Gamen wordt vaak als eerste toepassing genoemd, maar Oculus ziet communicatie als de grootste brede toepassing, zo stelt Iribe tijdens zijn toespraak. “We gaan de wereld pas echt veranderen als we real-time gesprekken kunnen voeren.”

Oculus wil de technologie uiteindelijk in het formaat van een zonnebril verwerken. De toepassing op het gebied van communicatie is mogelijk een van de redenen waarom Facebook geinteresseerd was in het bedrijf Oculus VR.

Waarom Facebook 2 miljard uitgeeft aan Oculus VR

Zeven bizarre toepassingen van de Oculus Rift

Dit zijn de virtual reality-brillen van de toekomst