Apple is begonnen met het verschepen van chips voor het platform Homekit. Binnenkort zouden de eerste apparaten die via Homekit bestuurd kunnen worden, verkrijgbaar moeten zijn.

Dat bevestigen leveranciers Broadcom en Texas Instruments tegenover Forbes.

Homekit werd in juni al aangekondigd bij de eerste presentatie van iOS 8. Deze versie van het mobiele besturingssysteem is sinds september verkrijgbaar, maar zonder Homekit.

Homekit is een platform waarmee slimme lampen en huishoudelijke apparaten bestuurd kunnen worden vanaf een iPhone of iPad. Het idee is dat dit vanuit één omgeving moet kunnen in plaats van via aparte apps.

Chips

Fabrikanten die hun producten met Homekit willen laten werken moeten echter eerst een speciale chip in hun product inbouwen die de besturing via bluetooth en wifi ondersteunt. Deze chips zijn nu naar de eerste fabrikanten verscheept.

Apple maakte al bekend met zeker twaalf bedrijven, waaronder Philips en Honeywell, samen te werken. Volgens Broadcom heeft Apple het selectieproces nu ook geopend voor meer bedrijven. Zij kunnen producten laten certificeren en vervolgens chips bestellen.

Broadcom stelt dat er al chips verscheept zijn naar bedrijven die slimme thermostaten, lampen, beveiligingscamera’s en sloten maken. "Verwacht nieuwe producten bij de volgende cyclus van lanceringen", aldus een woordvoerder. Mogelijk is dat nog voor de feestdagen.

Het is nog onduidelijk of Apple zelf een app gaat uitbrengen voor Homekit of dat het dat aan anderen laat. Energiebedrijf Oxxio bouwde al ondersteuning voor Homekit in zijn eigen app.

Dit is er nieuw in iOS 8