Op de vooravond van de verspreiding van Android 5.0 (Lollipop) staat de vorige versie, Android 4.4, op bijna een derde van alle Android-toestellen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Google bekend heeft gemaakt.

Van alle Android-toestellen die wereldwijd actief zijn maakt zo’n 30 procent gebruik van Android 4.4 (Kitkat). Ongeveer de helft van de gebruikers draait op een versie van Android Jelly Bean, versies 4.1 tot en met 4.3.

Daarmee is Kitkat in twee maanden tijd flink in populariteit gestegen. Normaal maakt Google maandelijks cijfers bekend, maar begin oktober ontbrak de verdeling om onbekende reden.

Het bijna vier jaar oude Android 2.3 (Gingerbread) wordt inmiddels door op bijna 10 procent van alle toestellen gebruikt.

Android 5.0

Android heeft momenteel wereldwijd een marktaandeel van zo’n 85 procent. De uitrol van Android 5.0 is dinsdagnacht (Nederlandse tijd) begonnen, zo schrijft Google in een blogpost. Dat betekent dat in de loop van de dag Nexus-toestellen al een update mogen verwachten en fabrikanten van andere toestellen met de nieuwe versie aan de slag kunnen.

Google maakt de basisversie van Android, maar veel fabrikanten zoals Samsung, Sony, HTC en LG maken dan nog hun eigen laag die over het besturingssysteem wordt geplaatst. Deze laag bevat dan een ander uiterlijk, extra apps of bepaalde functionaliteiten.

Het duurt daardoor vaak langer voor toestellen geüpdatet worden naar de nieuwste versie van Android.

Wanneer kunt u updaten naar Android 5.0?

Bekijk onze preview, screenshots en gifjes van Android 5.0

Wat is er nieuw in Android Lollipop?