Een van de weinige werkende exemplaren van de eerste computer die Apple maakte moet op een veiling later dit jaar 600.000 dollar opbrengen.

Veilinghuis Christie's verwacht dat de Apple I tijdens een veiling in december zo'n 600.000 dollar zal opbrengen, meldt Reuters.

De betreffende computer is één van de weinige nog werkende Apple I-computers die door Steve Jobs persoonlijk is verkocht. De computer is ontworpen door Apple-medeoprichter Steve Wozniak.

Zijn vriend Steve Jobs bedacht de computer te gaan verkopen en zo werd Apple geboren. Jobs was destijds 21 jaar en verkocht de computers vanuit de garage van zijn ouders. De computer werd in 1976 voor 666,66 dollar verkocht.

Zeldzaam

De betreffende Apple I werd destijds gekocht door Charles Ricketts. Nu is de computer in bezit van verzamelaar Robert Luther, die de Apple I tijdens een politieveiling kocht zonder de precieze waarde van het apparaat te kennen.

Er zijn maar enkele honderden exemplaren van de Apple I gemaakt. Geschat wordt dat er nu minder dan vijftig nog bestaan, waarvan zes in werkende staat. In oktober werd een andere Apple I nog voor een bedrag van 905.000 dollar gekocht door het Henry Ford Museum. In voorgaande jaren gingen andere Apple I-computers ook voor zo'n half miljoen dollar onder de hamer.

Hoe overleeft Apple zonder Steve Jobs?