Google heeft een vernieuwde versie van zijn Calendar-app uitgebracht die automatisch inhoud uit e-mails om kan zetten in agendapunten.

Het vernieuwde Google Calendar is vooralsnog enkel beschikbaar voor Android 5.0, ook wel Android Lollipop genoemd.

In de komende weken wordt de app ook beschikbaar gemaakt voor smartphones en tablets met Android 4.1 of hoger. Daarnaast werkt Google aan een iOS-versie.

De update is volgens Google een antwoord op het volgens de techgigant moeizame proces om handmatig de benodigde informatie aan agendapunten toe te voegen, zoals telefoonnummers, vliegtijden en locaties. 

Na de update van Google Calendar wordt het mogelijk om die informatie direct om te zetten in een ingevuld agendapunt. Hoe dat precies werkt, is niet duidelijk.

Volgens Google zorgt zijn Calendar-app er zelfs voor dat de getoonde informatie automatisch geüpdatet wordt als er wijzigingen via de mail binnenkomen.

Afspraaksuggesties

Verder brengt de update zogeheten Assists, suggesties in de vorm van plekken, mensen en activiteiten die verschijnen zodra gebruikers een evenement aanmaken. Google Calendar baseert zich hierbij op eerder bezochte locaties en personen in de contactenlijst.

Ook heeft de app een visuele update gekregen, zodat het uiterlijk overeenkomt met het ontwerp dat voor heel Android 5.0 is aangehouden, het zogeheten Material Design.

In het geval van Google Calendar betekent dat vooral meer kleur. Ook voegt de agenda automatisch afbeeldingen en kaarten toe op basis van de ingeplande afspraken.  

Beschikbaarheid

Het nieuwe Google Calendar is sinds maandagavond al beschikbaar voor de Nexus 9-tablet, het eerste apparaat waarop Android 5.0 standaard geïnstalleerd staat. De Nexus 9 wordt echter pas in november in Nederland gelanceerd. 

Googles nieuwe besturingssysteem wordt in de komende weken ook naar andere recente Nexus-toestellen en -tablets uitgerold. De uitrol van Android 5.0 naar andere apparaten is afhankelijk van merk, model en provider.

Dit zijn de nieuwe Nexus-apparaten

Wat is er nieuw in Android Lollipop?