De razendsnelle groei van het marktaandeel van Android lijkt ten einde. In het derde kwartaal, toen ook de iPhone 6 van Apple verscheen, ging het marktaandeel van telefoons met Googles besturingssysteem zelfs iets omlaag.

Dat stellen onderzoekers van Strategy Analytics maandag tegenover de Wall Street Journal.

In het derde kwartaal van het jaar was 84 procent van alle wereldwijd verkochte telefoons een Android-toestel, tegenover 85 procent in het tweede kwartaal.

"Tenzij het aantal verkochte Apple iPhones in de toekomst onverwacht instort, zal Android vermoedelijk nooit ver boven het plafond van 85 procent marktaandeel komen", zegt directeur Neil Mawston van Strategy Analytics.

In het derde kwartaal had Apple 12 procent van de smartphonemarkt in handen, terwijl 3 procent van alle toestellen op Windows Phone draaide en slechts 1 procent een Blackberry-toestel was.

Controle

Hoewel het marktaandeel van Google niet meer groeit, zal het absolute aantal verkochte Android-telefoons vermoedelijk nog stijgen. De onderzoekers verwachten namelijk dat de smartphonemarkt als geheel nog 12 procent groeit in 2015.

Bovendien lijkt Google meer controle te krijgen over het besturingssysteem zelf. Android is voor een groot deel opensource en kan door fabrikanten worden aangepast. In China worden bijvoorbeeld veel Android-telefoons verkocht zonder dat de diensten van de zoekgigant, zoals Google Maps of de appwinkel Google Play, zijn inbegrepen.

Het aandeel van zulke 'Android-forks' gaat echter omlaag. In het derde kwartaal was 63 procent van alle verkochte Android-telefoons een toestel met Google-diensten, tegen 61 procent in het kwartaal daarvoor.

Strategy Analytics wijt dat aan een volwassen wordende smartphonemarkt in China. Google is in het kwartaal bovendien begonnen met zijn initiatief Android One, waaronder betaalbare smartphones beschikbaar worden gemaakt met een 'kale' Google-versie van Android

Maandag verschijnt Android Lollipop (5.0), de nieuwste versie van het besturingssysteem. Bekijk onze eerste indruk van de nieuwe versie.