Het document waarin de precieze reden staat voor het faillissement van Apples saffierleverancier GT Advanced Technologies (GTAT), wordt volgende week alsnog openbaar gemaakt.

De faillissementsrechter oordeelde donderdag dat het document moet worden vrijgegeven, zo meldt The Wall Street Journal

Volgens die rechter, Henry Boroff, is het vrijgeven van desbetreffende documentatie niet dusdanig nadelig voor de reputatie van Apple dat zijn verzoek om het geheim te houden gegrond is. 

Eerder leek het er nog op dat dit wel zou gebeuren. GTAT en Apple kwamen vorige week namelijk tot een "vriendschappelijk" einde van hun samenwerking zonder daarbij concrete details bekend te maken.

Investeerders in GTAT, die mogelijk veel geld verliezen door het faillissement, vinden dat niet acceptabel en willen via een rechtszaak alsnog opening van zaken afdwingen.

Reden van faillissement

Het volgende week geopenbaarde document geeft geen extra inzicht in hoe Apple en GTAT hun geschil hebben opgelost, maar hierin staat wel vermeld waarom GTAT zich plotseling gedwongen zag om een faillissement aan te vragen. 

Dat brengt mogelijk de precieze toedracht van de misgelopen samenwerking met Apple aan het licht. In een eerder vrijgegeven document zijn al de grote lijnen te lezen. 

Zo leende Apple meer dan vijfhonderd miljoen dollar aan GTAT voor het starten van een grootschalige saffierglasproductie, exclusief voor Apple. Het bedrijf was echter niet verplicht om het saffierglas ook daadwerkelijk af te nemen.

Apple zou niet tevreden zijn geweest over de kwaliteit hiervan en bij GTAT leidde het verhogen van de kwaliteit tot verlies. In het contract met Apple stond namelijk dat GTAT zijn prijzen niet mocht verhogen, wat tot gevolg had dat het onder de kostprijs leverde.

iPhone 6-onthulling

Voorafgaand aan de onthulling van de iPhone 6 op 9 september werd nog verwacht dat Apple zijn nieuwe iPhones uit had gerust met saffierglas van GTAT.

Dat bleek niet het geval, waarna het aandeel van GTAT een duik nam. Het bedrijf vroeg een kleine maand later een faillissement aan. Als gevolg hiervan verliezen 727 mensen hun baan. 

GTAT gaat proberen de machines die werden gebruikt voor saffierproductie te verkopen. Het opgebrachte geld gaat naar Apple, dat de apparatuur bekostigde via een lening.

Waarom onze gadgets binnenkort een saffierscherm hebben