Review: iPad Air 2 nog dunner en vlugger

Erg veel enthousiasme was er dit jaar niet rond de aankondiging van nieuwe iPads. De iPad Air 2 is dan ook een kleine, maar zeker ook fijne update.

De eerste iPad Air viel op door zijn superdunne behuizing en beperkte randen om het scherm. De tablet was daarmee uiterst compact voor een model met een scherm van 9,7 inch.

Met de iPad Air 2, van 499 euro, bouwt Apple voort op dat succes. Meest opvallend is dat de tablet nóg dunner is geworden. Met een dikte van 6,1 millimeter (1,4 millimeter minder dan de voorganger) claimt Apple zelfs de dunste tablet ooit te hebben gemaakt.

Touch ID

Qua uiterlijk heeft Apple verder weinig veranderd met de Air 2. Een van de enige opvallende wijzigingen is het ontbreken van de geluidsschakelaar, die zich eerder boven de volumeknoppen bevond.

Onder het scherm is de Touch ID-vingerafdrukscanner van Apple toegevoegd. Net als op de iPhone werkt die prima en maakt deze het ontgrendelen van het scherm weer iets simpeler.

Zonder twijfel blijft de iPad Air 2 één van de stijlvolste tablets die verkrijgbaar is. Op de Android-markt weet eigenlijk alleen de Xperia Z2 Tablet van Sony qua ontwerp te concurreren.

Scherm en prestaties

Ook het scherm is weer uitstekend. De resolutie van 2048 bij 1536 pixels is nog altijd prima en de kleurweergave is accuraat. Veel andere tablets hebben tegenwoordig echter ook zulke goede schermen, dus de iPad Air 2 onderscheidt zich op dit vlak nu minder duidelijk.

Op het gebied van prestaties hoeft Apple zich voorlopig absoluut geen zorgen te maken over de concurrentie. In benchmarktests scoort de iPad Air 2 belachelijk veel hoger dan alle andere tablets die we eerder testten. Met name de grafische prestaties zijn erg indrukwekkend dankzij de A8X-chip.

Daar moet wel bij worden aangemerkt dat het maar de vraag is of apps en games uit de App Store binnenkort écht gebruik gaan maken van de rekenkracht van de iPad Air 2. App-ontwikkelaars kunnen hun apps niet ontoegankelijk maken op oudere toestellen - mits ze nog wel iOS 8 draaien - dus ze moeten voorlopig nog rekening houden met de langzamere hardware die veel mensen gebruiken.

Ook is de accuduur iets achteruit gegaan door de tablet dunner te maken. Tijdens een test waarbij we een zelf opgenomen video op een loop afspelen totdat de accu leeg is, houdt de iPad Air 2 het 7 uur en 15 minuten vol. De eerste iPad Air gaat bij dezelfde test 36 minuten (8 procent) langer mee.

Software

Apples software is met iOS 8 een stuk opener gemaakt, maar grote veranderingen op tabletgebied ontbreken opnieuw. Het wordt met het jaar opvallender dat Apple op de iPad een soort uitvergrote versie van de iPhone-software blijft draaien, zonder functies toe te voegen die specifiek inspelen op het grotere scherm.

Zo is het nog steeds onmogelijk om widgets op het thuisscherm te plaatsen. Na het ongrendelen van de iPad blijf je naar een kale lijst apps kijken.

Er zijn wel widgets toegevoegd in het notificatiescherm, maar daar zal de gemiddelde iPad-gebruiker waarschijnlijk minder vaak komen dan de gemiddelde iPhone-gebruiker. Je krijgt immers waarschijnlijk geen sms'jes, Whatsappjes en andere berichten op je tablet.

Camera en geluid

De camera aan de achterkant van de iPad Air 2 heeft een upgrade gekregen en maakt inmiddels foto's van 8 megapixel. De kwaliteit daarvan is opvallend goed en komt qua scherpte en kleurweergave in de buurt van veel smartphonecamera's. De iPhone 6 en recente telefoons van Sony en Nokia blijven betere camera's bieden, maar voor een tablet presteert de iPad Air 2 erg goed.

Foto's gemaakt met iPad Air 2

De videokwaliteit valt wel een beetje tegen, al is het leuk dat het mogelijk is geworden om slow-motion-video's op te nemen. Zowel bij normale als bij vertraagde video's treedt er echter vrij veel ruis op, terwijl dat bij foto's van de iPad Air 2 juist weinig gebeurt.

Conclusie

Al met al is de iPad Air een prima tablet die vooral opvalt door zijn ongelofelijk snelle chip. De iPad Air was echter ook al enorm snel en de extra snelheid die met de tweede versie wordt toegevoegd lijkt niet direct nuttig te zijn. Wel is de Air 2 iets meer 'toekomstproof' dan zijn voorganger.

De compactere behuizing maakt de Air 2 nog iets makkelijker om mee te nemen en nog iets oogstrelender. Dat brengt echter wel een iets slechtere accuduur met zich mee. Dat is tevens het enige echte nadeel aan de Air 2, al zijn de prestaties van de batterij nog steeds verre van slecht.

De iPad Air 2 is bij uitstek geschikt voor de veeleisende tabletgebruiker die nu al zeker wil zijn dat hij over twee jaar alle games nog steeds vloeiend kan spelen. Voor de rest is de vorige iPad Air, die nu voor 399 euro in de winkel ligt, nog altijd een goede keus.

4,5 ster

We testten ook de iPad Mini 3, die grotendeels gelijk is gebleven aan zijn voorganger. In tegenstelling tot de iPad Air 2 kreeg de kleinere tablet dit jaar geen nieuwe chip. Lees hier onze bevindingen over de iPad Mini 3.

Lees meer over:
Tip de redactie