HP heeft een nieuwe desktopcomputer onthuld met touchscreen en aanrakingsgevoelige mat. De Sprout beschikt ook over een 3d-scanner en een beamer die dingen kan projecteren op de mat.

Die beamer kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een toetsenbord op de mat te projecteren waarmee vervolgens getypt kan worden, hoewel de computer ook met een los toetsenbord en muis wordt geleverd. Ook kunnen er afbeeldingen vanaf het 23-inch touchscreen worden geswipet naar de mat.

Met behulp van de 3d-scanner is ook het omgekeerde mogelijk: een voorwerp kan op de mat gelegd worden en vervolgens als 3d-model worden getoond op het scherm. HP heeft zelf diverse apps voor de touchmat ontwikkeld, maar spoort softwareontwikkelaars aan ook hun eigen apps te ontwikkelen.

[[html:html]]

De Sprout draait op Windows 8.1 en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Onder de motorkap zit een vierde generatie Intel Core i7-4790S-processor en een Nvidia Geforce GT 745A-videokaart. De touchmat heeft een diagonaal van 20 inch. 

De experimentele desktopcomputer wordt voorlopig alleen in de VS uitgebracht, waar hij 9 november in de winkels ligt voor 1.899 dollar (een krappe 1.500 euro).

Multi Jet Fusion

Naast de Sprout kondigde HP ook zijn nieuwe 3d-printtechnologie genaamd Multi Jet Fusion aan. Volgens het bedrijf kan de Multi Jet Fusion-technologie tot wel tien keer zo snel en nauwkeurig printen als een huidige 3d-printer.

De Multi Jet Fusion-technologie werkt op eenzelfde manier als een Therman Inkjet-printer, waarbij het coatingmateriaal als eerste op het oppervlak wordt geplaatst. Vervolgens werkt de 3d-printer via twee verschillende middelen om het coatingmaterial te verharden en een gedetailleerde vorm te geven. Via een energiebron wordt de coating hard.

De eerste 3d-printers met de Multi Jet Fusion-technologie worden in 2016 verwacht.