De Slowaakse startup Aeromobil heeft woensdag de Aeromobil 3.0 onthuld; de eerste vliegende auto ter wereld.

De vliegende auto werd gepresenteerd op het Pioneers Festival in Wenen. Het laatste prototype word momenteel voor een licensie getest door de Slowaakse luchtvaartautoriteit. Het bedrijf zegt dat het product bijna gereed is voor de commeriële markt.

Het bedrijf Aeromobil bestaat sinds 2010, maar de auto is al enige tijd in ontwikkeling. In 1989, in wat toen nog het communistische Tsjechoslowakije was, kwam hoofdontwerper Stefan Klein op het idee. In 2013 werd een prototype gecertificeerd door de Slowaakse luchtvaartautoriteit.

Aeromobil 3.0: De eerste vliegende auto
Aeromobil 3.0: De eerste vliegende auto

Met uitgeklapte vleugels is het voertuig ruim acht meter breed en ongeveer zes meter lang. Wanneer de vleugels worden ingeklapt, is het voertuig 2,2 meter breed, zodat de auto ook geschikt is voor een normale snelweg. In de cockpit passen twee personen.

Ontwikkelingslanden

Volgens het bedrijf is de vliegende auto vooral handig in ontwikkelingslanden, waar sommige gebieden moeilijk begaanbaar zijn door slechte wegen. Hoe veel de vliegende auto gaat kosten is nog niet bekend.

De auto heeft een relatief korte startbaan nodig en werkt op normale benzine. De Aeromobil vliegt één uur lang op ongeveer vijftien liter benzine, met een maximale vliegsnelheid van 200 kilometer per uur.

Pal-V

De Aeromobil is de eerste vliegende auto die klaar is voor productie, maar veel andere bedrijven werken aan soortgelijke projecten.

Het Amerikaanse bedrijf Terrafugia bijvoorbeeld, werkt aan een soortgelijke auto. Die auto staat gepland voor 2015. In Nederland werkt producent Pal-V ook aan zo'n project. Die auto is vooral bedoeld voor hulpdiensten.