Oppo heeft de R5 onthuld, de dunste smartphone tot nu toe met een dikte van 4,85 millimeter.

Oppo presenteerde de telefoon samen met nog een nieuw model, de N3, een selfiesmartphone met een automatisch draaiende camera.

De R5 is met een dikte van 4,85 millimeter nog iets dunner dan de vorige recordhouder, de Elife S5.1 van fabrikant Gionee, die 5,15 millimeter dik was.

De R5 heeft een 5,2 inch amoled-scherm met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. De smartphone huist verder een processor met acht kernen, waarvan vier geklokt op 2,1 Ghz en vier op 1,5 Ghz.

Geen extra opslagruimte

Het werkgeheugen bedraagt 2 gigabyte en de interne opslagruimte is beperkt tot 16 gigabyte, zonder de mogelijkheid om dit uit te breiden via een externe sd-kaart.

Dit waarschijnlijk als gevolg van het extreem dunne ontwerp van de R5. Zo ontbreekt ook een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Muziek luisteren moet via een bijgeleverd bluetoothaccessoire met ingebouwde afstandsbediening. 

De Oppo R5 draait op ColorOS 2.0, gebaseerd op Android 4.4. De smartphone heeft een 13 megapixel camera aan de achterkant en een van 5 megapixels op de voorkant.

De R5 moet in de loop van december wereldwijd beschikbaar zijn. Een concrete releasedatum voor het toestel ontbreekt nog, evenals een Europese prijs.

In de Verenigde Staten kost de R5 499 dollar (392 euro) en is de telefoon verkrijgbaar in de kleuren zilver, goud en grijs.

Nieuwe selfiesmartphone

Oppo onthulde ook een nieuw model gericht op het maken van selfies, de N3. Het nieuwe toestel volgt de N1 op en heeft net zoals die smartphone een draaibare camera. Zo kunnen gebruikers selfies maken met dezelfde kwaliteit waarmee ze gewone foto's schieten. 

De camera van de N3 is echter gemotoriseerd, waardoor deze automatisch kan draaien. Het commando hiervoor is via touchbewegingen te geven of via een bijgeleverde afstandsbediening.

Het betreft een 16 megapixel camera die video's met een 4K-resolutie kan schieten in 30 frames per seconde, of slow-motion beelden in een resolutie van 720p maar met 120 fps. Normale video wordt in 1080p en 60 fps opgenomen.

Verdere specificaties

De N3 heeft net als de R5 een 5,5 inch scherm en een full hd-resolutie. Zijn Snapdragon 801-processor heeft vier kernen met een kloksnelheid van 2,3 Ghz.

Het werkgeheugen is 2 gigabyte en er is 32 gb aan interne opslagruimte. Bij de N3 is dat wel uit te breiden met maximaal 128 gb via een externe microsd-kaart.

De adviesprijs van de N3 in de Verenigde Staten bedraagt 649 dollar (510 euro). Een Europese prijs of releasedatum ontbreken nog. Voor de hand ligt dat de N3 rond de 600 of 650 euro zal kosten.

Review: Chinese hoogvlieger Oppo N1 is ultieme selfiesmartphone