Apple aangeklaagd wegens defecte Macbook Pro's

Er is een zogeheten class-action-rechtszaak aangespannen tegen Apple vanwege defecte Macbook Pro-exemplaren uit 2011. 

Dat maakte het advocatenbureau Whitfield Bryson & Mason dinsdagavond bekend.

Het gaat specifiek om problemen met het 15- en 17 inch model van de Macbook Pro uit 2011. Bij die modellen is volgens de aanklacht loodvrij soldeermateriaal gebruikt om de grafische kaart aan de printplaat vast te maken.

Het gevolg daarvan zou zijn dat het soldeerwerk eenvoudig barst of in zijn geheel loslaat, wat problemen veroorzaakt met de grafische kaart, zoals dikke strepen op het display of een volledig blauw scherm.  

Eerder werd al een online petitie gestart via Change.org om Apple te overtuigen alle getroffen consumenten kosteloos een blijvende reparatie of vervangend model aan te bieden.

Tijdelijke reparatie

De initiatiefnemers daarvan zijn niet tevreden met de manier waarop Apple het desbetreffende defect tot dusver heeft afgehandeld.

Het bedrijf zou in veel gevallen het gehele zogeheten Logic Board vervangen, maar bij het nieuwe onderdeel hetzelfde soldeermateriaal gebruiken dat voor de problemen lijkt te hebben gezorgd. 

Apple heeft vooralsnog niet publiekelijk gereageerd op de kwestie. Het bedrijf voerde in 2011 wel een softwareupdate door kort nadat er klachten ontstonden over de Macbook Pro-modellen in kwestie.

Volgens de aanklagers is dat echter geen bevredigende oplossing geweest, omdat het probleem hardwarematig is. Zij eisen een schadevergoeding en dat Apple de kosten voor de rechtszaak voor zijn rekening neemt.

Lees meer over:
Tip de redactie